Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čudo i nevjerica

Evo što lovci kažu o Vidoševićevom prepariranom 'životinjskom carstvu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski lovci i drugi stručnjaci prokomentirali su čemu služe skriveni lovački trofeji u tajnom bunkeru bivšeg šefa HGK, Nadana Vidoševića.

Javnost je nemalo ostala zbunjena kad su se uz izdašnu kolekciju slika u Vidoševićevom tajnom bunkeru u njegovoj vili na Gornjem Prekrižju u Zagrebu, mogli vidjeti preparirani primjerci vrlo egzotičnih životinjskih vrsta. Zašto je to skrivao od svih, nikom nije jasno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Teško ozlijeđena Umjesto divljači upucao ženu: Hitno prevezena u pulsku bolnicu s teškim ozljedama Vukovi u Lici - 5 Veliki problem Ličani strahuju od divljih zvijeri: "Treba nam puno pasa, ali vuk je ipak pametnija životinja"

'U najmanju je ruku čudno, zapravo besmisleno, lovačke trofeje čuvati na skrovitome mjestu. Njihov jedini smisao i jest da ih se pokazuje, a u suprotnom su, bez obzira koliko novca lovac potrošio da bi do njih došao, sasvim bezvrijedni', rekao je za Slobodnu Dalmaciju Ivica Budor, tajnik Hrvatskog lovačkog saveza (HLS).

>> Prijatelji životinja: Kaznite Nadana Vidoševića!

Vidošević je i sam registrirani lovac u HLS-u, no neke od prepariranih životinja sigurno nije lovio ili nabavio u Hrvatskoj, kažu domaći lovci. 'Gospodina Vidoševića osobno ne poznajem, tako da vam ni o njemu kao lovcu ništa ne mogu reći, no o lovini prikazanoj na fotografijama iz njegove kuće svašta se može kazati. Medvjed kapitalac odstrijeljen u Hrvatskoj dođe 10.000 eura, a odstrijeljeni polarni medvjed znatno više. No, i prije samog lova, pri čemu vam nitko ne jamči da ćete ciljanu životinju uistinu uloviti, treba potrošiti puno novca na put do arktičkih predjela, recimo, Kanade, pa na opremu, suradnike, pa i na sam boravak u lovištu koji traje od 15 do 30 dana. Kad se povuče crta, u lov na polarnog medvjeda vam ne treba ići ukoliko u džepu nemate najmanje 50.000 eura', pojašnjava za Slobodnu Radoslav Bekavac, jedan od najiskusnijih hrvatskih lovaca.

Bekavcu ipak, nisu najveću pažnju privukli niti polarni medvjed, niti mošusno govedo, već dvje pasmine vuka, koje su vrlo egzotične i naravno, koje se ne mogu pronaći u Hrvatskoj. 'Nisu to ovi naši sivi vukovi, nego arktički bijeli vuk i i iznimno rijetki crni vuk 'timberwolf' (obje ugrožene vrste). Lov na njih, a nisam siguran da je uopće dozvoljen, prava je ekskluziva koju sebi mogu priuštiti samo odabrani bogataši, jer nije dovoljno imati samo novac, nego i prave ljude koji će vam organizirati jedan tako ekskluzivan lov', ističe Bekavac.

O lovačkim uspjesima (i pričama) Nadana Vidoševića domaći iskusni lovci ništa ne znaju, a oni koji su ga i vidjeli na djelu, poput Mire Olujića iz lovišta Mosor, kažu da nije 'nije baš imao sreće'.

'Mi smo vam lovci najsličniji galebovima, ženskarima, ako se ne zna da smo nešto ulovili, onda ni lov nema smisla', zaključuje Bekavac.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene