Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teško ozlijeđena

Umjesto divljači upucao ženu: Hitno prevezena u pulsku bolnicu s teškim ozljedama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lovac je na području Buja umjesto divljači zabunom pogodio ženu koja je prolazila šumom. Policija upozorava lovce da budu oprezni i pridržavaju se pravila lovačkog ponašanja.

Bujska policija je provela krim istragu nad 76-godišnjim hrvatskim državljaninom.

Pročitajte i ovo Ivica Budor - 3 USTRIJELJEN U GLAVU Tajnik Hrvatskog lovačkog saveza nakon tragedije u kojoj je ustrijeljen lovac: "Neki kupuju diplome lovca, svjedoci smo da se doslovno šalju poštom" Propucani lovci (Foto: Dnevnik.hr) - 2 policija istražuje slučaj Tragedija u lovu: Lovca ustrijelili u glavu, preminuo u bolnici

U nedjelju oko 11:50 nedaleko od mjesta Baredine na području Buja sudjelovao je u skupnom lovu na krupnu divljač.

Misleći da se radi o divljači, zapucao je iz puške i pogodio 65-godišnjakinju koja je hodala kroz nisko raslinje prema njemu.

Žena je prevezena u pulsku bolnicu, gdje je zadržana na liječenju zbog teških ozljeda. Protiv muškarca policija podnosi kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

Policija lovcima uputila apel

Policija apelira na pojačan oprez lovaca te pridržavanje pravila lovačkog ponašanja kako bi se izbjegle takve nesreće. "Propisano je da se lovačko oružje i naboji mogu upotrebljavati samo ako ne ugrožavaju sigurnost ljudi i imovine", navode iz policije.

Zakon o lovstvu propisuje da je zabranjeno loviti divljač lovačkim oružjem u pojasu 100 metara od granice naselja, odnosno 300 metara od granice naselja većih od 10.000 stanovnika u nizini i prigorju te 200 metara od granice naselja većih od 10.000 stanovnika u brdsko-planinskim područjima.

"Zakonom o nabavi i posjedovanju oružja građana propisano je kako je lovačko oružje vatreno oružje kojim je dopušteno loviti divljač po propisima o lovstvu. Lovačko oružje ne smije se nositi bez oružnog lista i isprave o identitetu te se ne smije upotrebljavati izvan lovišta, civilnih strelišta ili drugih mjesta koja su određena za vježbe gađanja", navode iz policije.

Osnovna pravila sigurnosti u lovu

U cilju izbjegavanja nesreća u lovu podsjećaju na neka osnovna pravila sigurnosti u lovu - prilikom odlaska i povratka iz lova, odnosno izvan lovišta i strelišta oružje se mora prenositi u odgovarajućim navlakama ili kovčezima nenapunjeno, lovačko oružje nije dopušteno upotrebljavati u vrijeme smanjenje vidljivosti, za vrijeme elementarnih nepogoda i noću, osim za vrijeme mjesečine pri odstrelu određenih vrsta divljači.

Nadalje, kada se ne lovi, oružje treba biti prazno te se ne smije ni u jednom trenutku ostavljati bez nadzora (naslonjeno na drvo, u automobilu ili slično).

Oružjem se mora rukovati oprezno i odgovorno, ono se ne smije okretati prema sebi ili drugim osobama, već uvijek u sigurnom smjeru, prst se ne smije držati na otponcu, a prije i za vrijeme lova ne smije se konzumirati alkohol.

"Budući da se najveći broj nesreća u lovu događa zbog slabog raspoznavanja lovaca po obraslim i šumskim prostorima, sudionici lova trebali bi nositi reflektirajuće, odnosno jasno vidljive kape ili prsluke narančaste ili crvene boje. Također se upozoravaju građani koji beru gljive, planinare, voze bicikle ili šetaju na mjestu gdje se odvija lov, da radi vlastite sigurnosti nose reflektirajuću ili svjetliju odjeću", zaključuju u policiji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene