Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz prve ruke

Evo što jedna Finkinja kaže o životu u Hrvatskoj!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skandinavske zemlje uvijek su se smatrale uređenima i dobrima za život. Stoga se teško ne upitati zašto bi se netko iz takvog okruženja odlučio na život u Hrvatskoj.

Kirsti Špehar rođena je Finkinja, a supruga Hrvata upoznala je u Engleskoj u međunarodnom studentskom kampu. 'Kada sam u jesen 1966. prvi puta došla u Hrvatsku posjetila sam Zagreb, Osijek, Šibenik, Split i svoj sadašnji dom u malom selu Cerovnik blizu Ogulina. U očima zaljubljene djevojke sve je izgledalo lijepo', ispričala je Kirsti za Dnevnik.hr kako ju je ljubav dovela u Hrvatsku, zemlju gdje je odlučila pustiti korijene.

Pročitajte i ovo Alexander Stubb - 4 Alexander Stubb Selfie-predsjednik: Pet stvari koje bi bilo dobro znati o novom šefu friške NATO članice Migranti Već ovog tjedna Zatvaraju granične prijelaze s Rusijom zbog sve većeg priljeva migranata: "Želimo da se ovo zaustavi"

>> Evo zašto se u Kanadi živi bolje nego u Hrvatskoj!

>> Evo kako se doista živi u Jastrebarskom...

Kirsti i Rudolf vjenčali su se i započeli zajednički život u Helsinkiju u Finskoj gdje su studirali, radili i dobili djecu. 'Godišnje odmore smo uvijek provodili u Hrvatskoj, a nakon 10 godina moj je Rudolf osjetio zov domovine i poželio da se preselimo u Hrvatsku. Ja sam mu rekla – nađi posao u Hrvatskoj i idemo', otkrila je Kirsti. Hrvatska je ostala Kirstin dom čak i nakon smrti supruga.

'Najveća prednost Finske u odnosu na Hrvatsku vidim u javnim službama'

Uspoređujući dvije zemlje Kirsti kaže da je životni standard daleko bolji u Finskoj, socijalna sigurnost je neupitna, a obrazovanje na svim razinama omogućeno je svakome.

'Najveću prednost Finske u odnosu na Hrvatsku vidim u javnim službama, tamo zaista svaki državni ili lokalni službenik mora znati da je zaposlen radi služenja narodu, a svaki građanin zna svoja prava, bilo da je u pitanju socijalna pomoć, upis djeteta u vrtić, građevinska dozvola ili slično. Službenik nema pravo odlučiti hoće li ili ne udovoljiti zahtjevu građana, nego to mora, ako su zakonski uvjeti ispunjeni', rekla je Kirsti.

>> Doznajte je li Australija doista nova ‘obećana zemlja’

'Ono što mene ljuti u Hrvatskoj jest, kada se mali činovnik ponaša kao da je vladar nad životima i pravima građana. Ali i građani se ponašaju kao podanici. Željela bih jednog dana vidjeti promjenu u takvom mentalitetu. Možda će građanski odgoj, koji se spominje u školskom kurikulumu, pridonijeti osvještavanju o građanskim pravima. A kad bi još ministar uprave naredio javnim službenicama dodatno obrazovanje o njihovim položajima i ovlastima!', ispričala je ova Finkinja s hrvatskom adresom.

'Finci su suzdržljiviji pa je nekada atmosfera na svadbama i sprovodima slična'

'Finska je u velikoj mjeri savršeno društvo, sve funkcionira kako treba, a problemi često djeluju izmišljenima. A Hrvatska? Ovdje ima puno posla za izgradnju pravednog i uređenog društva. Možda je ta izazovnost i jedna simpatična strana Hrvatske. Ovdje nije dosadno.' Ipak, Kirsti je istaknula i jednu razliku u korist Hrvatske - ljudi u Hrvatskoj su otvoreniji, vesele se i plaču javno. 'Finci su suzdržljiviji. Zato nekad atmosfera na svadbama i sprovodima djeluje slično', otkrila je.

Kad se podvuče crta, Kirsti ne dvoji, Hrvatska je njezin dom. 'Pustila sam korijene na hrvatsko tlo, radujem se svakom napretku prema uređenom društvu i iskreno volim Hrvatsku', dodala je. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene