Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neki zadovoljni, neki ne

Evo što je sporno s udžbenicima iz povijesti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je predsjednik Josipović jučer iz Jasenovca poručio kako djeca u školama ne uče potpunu istinu o Drugom svjetskom ratu u Hrvatskoj, s njim se, na naše pitanje, složio i ministar obrazovanja Željko Jovanović, te najavio promjenu udžbenika.

Udžbenici iz povijesti ne govore potpunu istinu o Drugom svjetskom ratu - smatra predsjednik. Slaže se s njim i ministar Jovanović. 'Nije jasno navedeno da se govori o naprimjer, četničkim zločinima protiv nesrba, ustaškim zločinima protiv srba, židova i roma, zločinačkom karakteru tzv. NDH', kaže ministar obrazovanja Željko Jovanović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napetosti zbog ZDS Mrsić i Jovanović odgovorili na oštre riječi Udruge hrvatskih sudaca: ''Njihova nas reakcija unazađuje društveno i demokratski'', ''Bolje bi im bilo da više rade'' Slika nije dostupna kukavica ako ga ne smijeni SDP žestoko o Kujundžiću: "Tužno je da će 'Doktor House' otići zbog nekretnina, a ne zbog kaosa u zdravstvu"

Problem je i u omjeru jednog dijela povijesti u odnosu na drugi.' O Bleiburgu piše na četiri strane, a o žrtvama Jasenovca na dvije strane', kaže Jovanović.

S političarima se ne slaže Mario Jareb, jedan od suautora udžbenika iz povijesti. Ministar smatra da je potrebna promjena udžbenika. 'Govoriti o budućim udžbenicima možemo početi već danas kod kurikularnu reformu', kaže ministar.

Treba shvatiti da je udžbenik ipak dijelo namjenjeno djeci, da je on vrlo ograničen što po opsegu što po temama i sadržajima', kaže Mario Jareb, jedan od suautora udžbenika s Hrvatskog instituta za povijest.

Ključnu ulogu odigrat će i nastavnici za koje se planira bolja edukacija. Ministar predlaže i posjet učenika Jasenovcu ili Auschwitz kako bi dobili bolji dojam.'Češće se mijenja sama metodologija, pedagoški kako se obrađuje neka tema, i mislim da su te promjene pozitivne', kaže nastavnica povijesti Kristina Puljizović.

Politika neće pisati nove udžbenike. 'Povijesničari trebaju zajedno sjesti i pokušati na objektivan način pokazati što se događalo u drugom svjetskom ratu', kaže ministar Jovanović.

Imaju rok do 2014. da usuglase što bi to još trebalo stajati na stranicama udžbenika iz povijesti.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene