Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za sreću je ipak potrebno više od novca

Evo popisa najsretnijih zemalja svijeta, što mislite gdje je Hrvatska?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovnici Bugarske žive u jednoj od 10 najnesretnijih država u svijetu, za razliku od Danaca, navodi se u izvještaju Sveučilišta Columbia iz SAD-a.

Na listi 156 država, koja je formirana na osnovu svjetskih socioloških i ekonomskih istraživanja te anketi, Bugarska zauzima 147. mjesto. Iza nje su Kongo, Tanzanija i Haiti, prenose bugarski mediji. No gdje je Hrvatska, sigurno se pitate.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Šareni kišobrani (Foto: Dnevnik.hr) FINSKA NAJSRETNIJA Objavljena je lista najsretnijih zemalja svijeta. Ispred Hrvatske su i Slovenija, Srbija, Kosovo...

>> Opustite se, svijet je sretnije mjesto nego što je bio prije krize!

Hrvatska kotira jako dobro i nalazi se čak na 58. mjestu liste najsretnijih država svijeta. Slovenija se, primjerice, nalazi devet mjesta ispred nas, odnosno na 49. mjestu, dok su BiH te Srbija daleko ispod nas, no ipak iznad Bugarske.

Zanimljivo je i kako je Grčka, koja pleše po rubu egzistencije, na 42. mjestu, dok je Španjolska, kojom vladaju prosvjedi i neredi te rekordna nezaposlenost, na visokom 22. mjestu najsretnijih zemalja.

Poslije Danske, najsretnija država na svijetu je Finska

Stanovnici zemalja koje su posljednje na "listi sreće", među kojima je i Bugarska, imaju do 40 puta manje prihode i žive s do 27 godina manje u odnosu na narode iz najsretnijih država svijeta, govore podaci dobiveni istraživanjem na Sveučilištu Columbia.

Poslije Danske, najsretnija država na svijetu je Finska, a potom Norveška. Tvorci ankete o svjetskoj sreći istaknuli su kako ekonomski rast i novac nisu jedini kriteriji i kao primjer su naveli SAD, koje su posljednjih 30 godina postigle značajan ekonomski razvoj, ali osjećaj građana o sreći ostao je skoro nepromijenjen. Zbog toga su SAD zauzele 11. mjesto na listi.

Stručnjaci smatraju iznimno važnim da se u obzir uzmu i zdravstveno stanje, osjećaj slobode, jake veze u društvu, stabilna obitelj, povjerenje u vlasti i odsustvo korupcije. Izvještaj obuhvaća istraživanja između 2005. i 2011. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene