Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugledni Economist poručio

Opustite se, svijet je sretnije mjesto nego što je bio prije krize!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako je vjerovati anketama provedenima u više od 20 zemalja, svijet je sretnije mjesto nego što je bio prije svjetske ekonomske krize, piše ugledni The Economist.

Velikom anketom u 24 zemlje bilo je obuhvaćeno 19.000 odraslih osoba. Njih 77% za sebe je reklo da je sretno, 3% više nego 2007. godine nakon koje je i krenula kriza.

Pročitajte i ovo Europski izbori - 4 urnebesni odgovori Koliko građani znaju o izborima 9. lipnja? "On se fino uhljebio u Europskom parlamentu" Prosvjed sindikata Ususret Prazniku rada Hrvati ocijenili rad sindikata: Pogledajte rezultate ankete

Njih 22%, odnosno 2% više, opisuje se kao vrlo sretne. Naravno, razina sreće je nečiji subjektivan dojam i različite stvari usrećuju ljude. Anketa mjerenja sreće, koju je proveo Ipsos, ima mogućnost odstupanja plus ili minus 3.1% za većinu zemalja. No ova se anketa radi posljednjih 5 godina i tijekom tog razdoblja podaci su prilično stabilni.

Bogate zemlje nisu i najsretnije

Pokazalo se da velika i brzo rastuća tržišta u nastajanju ne dijele pesimizam bogatih industrijaliziranih zemalja. Ionako visoki postotak 'vrlo sretnih' ljudi narastao je za 16% u Turskoj, 10% u Meksiku i 5% u Indiji. Najveći 'pad u sreći' bilježi se u Indoneziji, Brazilu i Rusiji. 28% Australaca i Amerikanaca je reklo da je 'vrlo sretno', u Italiji 13%, a u Španjolskoj 11%. Ispostavilo se da je većina Europljana manje sretna od svjetskog prosjeka. Percipirana sreća, piše The Economist, tako ovisi tako o puno više stvari, a ne samo o materijalnom blagostanju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene