Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traženi u Europi

Evo koja tražena zanimanja ne postoje u našim školama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako bi odgovorile na potrebe tržišta rada, neke škole u Hrvatskoj svake godine uvode nove programe. Jedan od novijih je automehatroničar, zvanje koje objedinjuje znanja automehaničara i autoelektričara. A koja će nova zanimanja osmaši moći odabrati ove jeseni Ministarstvo obrazovanja odlučit će sljedeći tjedan.

Iako na prvi pogled izgleda kao običan automehaničarski pregled, Gabrijel je budući automehatroničar. 'Razlika je u tome što mi nisu toliko masne ruke jer više radim elektroniku dijagnostiku', kazao je.

Pročitajte i ovo Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su" Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti"

U Hrvatskoj se ovaj program provodi u svega nekoliko škola. 'Automehatroničar zapravo je zanimanje koje u sebi sublimira, objedinjuje dva zanimanja - automehaničar i autoelektričar', kazao je profesor strojarstva Mladen Miličević.

I zato automehatroničari, osim vlastitim rukama, automobile popravljaju i putem računala. 'Ovo je edukativna ploča na kojoj simuliramo greške i pomoću testera računala ih pronalazimo i otklanjamo kvarove', kazao je učenik Jasmin Dizdarević.

>> Evo koja se zanimanja najviše traže u Europi!

Do završetka srednje škole dijeli ih još nekoliko dana, a burze rada se ne boje. Automehatroničari traženi su i na tržištu europske unije. 'Lakše će biti sigurno, jer to su dvije struke u jednoj ', kazao je učenik Luka Bartolec.

Na hrvatskom, ali i europskom tržištu traženi su šumari, modelari obuće i kožne galanterije te tehničari za jahte i marine. Zvanja su to koje hrvatske srednje škole ne poznaju.

Osmaši programe počinju birati za tjedan dana, ali za nove će se teško odlučiti jer ih ministarstvo obrazovanja još nije odobrilo. U zadarskoj pomorskoj školi uvođenje nautičkog smjera čekaju već godinama.

Mene je najviše kao ravnatelja škole obeshrabrilo što nisam uspio potencijalnim pristupnicima i njihovim roditeljima predstaviti program', kazao je Stevo Perković, ravnatelj Pomorske škole Zadar. Buduće zanimanje učenici će elektroničkim putem moći birati do 26. lipnja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene