Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rika jelena

Evo kako zvuči ljubavni zov!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S početkom rujna počinje i jedan od najljepših ljubavnih rituala u Kopačkom ritu, rika jelena. Onaj jelen koji bude najbolje rikao, privući će i najviše košuta.

U ranu zoru, kralj šume izlazi na čistinu. Sve zbog ljubavi. 'To je audio komunikacija, razgovor koji može biti ugodan i neugodan', kaže Dražen Degmečić, iz Hrvatskih šuma.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ekolozi zadovoljni UNESCO dodatno zaštitio Kopački rit Slika nije dostupna Klimatske promjene Fenomen u Kopačkom ritu: Parenje jelena započelo dva mjeseca ranije

Najviše košuta neće očarati najglasniji jelen. 'Je li rika usporena, kontinuirana, isprekidana. Na neki način jedni drugima šalju infomacije približiti se ili ne', kaže Degmečić.

Košute neće oduševiti grubijani, za njihovu naklonost bori se kavalirski.'Sukobi su vrlo rijetki i riječ je uglavnom o naguravanju, ne o samim borbama', dodaje Degmečić.

>> Lovio jelene za vrijeme lovostaja i mrtve ih ostavljao po šumi

Rika privlači i znanstvenike. Prilika je to za inventuru u šumi. Jeleni su na otvorenome pa ih je lakše izbrojiti. 'Svake godine jedva dočekamo kada ponovno kreće rika, jer su to jedinstveni prizori u netaknutoj prirodi', kaže Damir Opačić, ravnatelj Parka prirode Kopački rit.

Svjedočiti jedinstvenim prizorima nije jednostavno. Ponekad treba satima stajati na lovačkoj čeki. Čekanje se itekako isplati. 'Svaki put je nešto novo, ili glas ili ponašanje, jednostavno vas ispuni', kaže Degmečić.

Jedinstveni prizori ispunili su i ove turiste. Ljubavni zov dobro su zapamtili. 'Došli smo ovdje slušati riku jelena, a ujedno i malo razgledati naš Kopački rit', kaže Ljiljana iz Osijeka.

Ljubavni zov u Kopačkom ritu odjekivat će do kraja rujna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene