Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Savjeti iz prve ruke

Evo kako je student iz Zagreba uspio proputovati Europu i Ameriku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čest problem kod putovanja je da, ako imate novaca, nemate vremena za to i obratno, ako imate vremena ne možete si priuštiti putovanje.

Najviše vremena obično imaju studenti koji si sa svojim (ne)primanjima ne mogu priuštiti razgledavanje svijeta. No, 24-godišnji Dario Lacković otkrio je tijekom svojih studentskih dana da se sa vrlo malim budžetom može jako puno putovati i kvalitetno zabaviti negdje daleko od kuće. Tako je prošao gotovo cijelu Europu u tri putovanja,dva mjeseca je proveo u Americi, a zadnja četiri i pol mjeseca bio je u Španjolskoj, gdje studirao.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mjere opreza Izdano upozorenje za putnike zbog opasnih infekcija: Ovo nije viđeno od 2019. godine Autobusi "Za tri kilometra - pet eura" "Roditeljima je to previše, neki djecu ne šalju na školske izlete": Doznali smo zbog čega su skočile i cijene prijevoza učenika

'Ideja o putovanjima nastala je prije četiri godine, prijatelj i ja smo pričali kako bi svatko od nas mogao dati 50 eura i da idemo putovati. Na MSN-u sam postavio pitanje 'Tko želi sa mnom po Europi?' i pao je dogovor s dvojicom prijatelja', ispričao je ovaj Zagrepčanin koji je nedavno diplomirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, kao i na srodnom španjolskom fakultetu.

>> Lisabon, mjesto koje obavezno morate posjetiti!

Prvo Darijevo putovanje po Europi trajalo je čak 20 dana, a koštalo samo 4.500 kuna, uključujući put, smještaj, hranu, osiguranje i džeparac. 'Ljudima je najteže skupiti novac, ali ako sam sebi kažeš da želiš, ti to možeš. Za putovanje od 20 dana može uštedjeti svatko, jednostavno tijekom cijele godine treba odvajati sa strane, a ako imaš jaku želju negdje otputovati nađi i sezonski posao', rekao je Dario za Dnevnik.hr.

No, jeftino putovanje ima svoju cijenu i nije svatko spreman odreći se komfora. Ovo su ključni Darijevi savjeti:

Couchsurfing (op.a. sve popularniji način putovanja gdje vam ljudi iz zemlje u koju putujete besplatno daju smještaj u vlastitom domu) - 'Couchsurfing je super stvar. Iako, u zadnje vrijeme se javlja problem da primaju samo djevojke. Primjerice, ja sam u Madrid poslao 50 molbi i od njih je prošla samo jedna, dok je prijateljica poslala samo dvije i dobila je oba smještaja. Ipak, većinom smo imali pozitivna iskustva gdje su nam se domaćini potpuno posvetili i vodili nas u turističke obilaske, potpuno besplatno', ispričao je Dario.

Niskotarifni letovi i InterRail karta - Na vrijeme treba početi pratiti ponudu letova za željenu destinaciju, cijene su povoljnije kupujete li kartu ranije. Također, tu je i InterRail karta s kojojm je Dario putovao 21 dan za 310 eura.

Jeftini hosteli i sobe za 7,8 ljudi

Cjenkanje/ nikad unaprijed rezervirati – 'Neki to ne vole, ali isplati se. Moraš biti otvoren, ne treba te biti sram. Naravno, ako se radi o nekom finijem i skupljem hotelu, izbacit će te. Cjenkati se treba u hostelima i hotelima s jednom ili dvije zvijezdice. Možeš čovjeku na recepciji, koji je u manjim hostelima često i sam vlasnik smještaja, reći da si student, da ti je zadnji dan putovanja i nije ti ostalo puno novaca. Neki daju smještaj 'na crno' ili jednostavno prijave manji broj ljudi. Hostel s malim prometom često će pristati na ovakve kombinacije', dodaje Dario.

Njegov savjet je i da ne rezervirate smještaj prije putovanja, jer, kako kaže, možda je hostel do vašeg puno bolji i jeftiniji.

Europsko udruženje studenata tehnike – BEST – 'Studenti se, između ostalog, mogu prijaviti za seminare u inozemstvu gdje ste preko dana na predavanjima, a navečer na partyjima', rekao je Dario.

Program Erasmus i Work and travel USA – 'U Americi sam s prijateljima proveo četiri mjeseca, radili smo kao spasioci na bazenu. U početku je bilo teško naći posao, ali kada smo uspjeli bilo nam je drago i bili smo ponosni što smo sami uspjeli.'

Vreće za spavanje – 'Imali smo sistem da, dok dvojica spavaju, jedan dežura. Parkova ima puno, tako da nije teško naći mirniju lokaciju za spavanje u vrećama. Iako je to ilegalno, to je avantura, a ako ne radiš probleme neće biti nikakvih posljedica. Ne idemo nikuda bez vreće za spavanje', otkrio je Dario.

Poznanstva u inozemstvu/ Hrvati u inozemstvu – 'Sigurno ste jednom na moru upoznali nekoga iz inozemstva i on vas je pozvao u posjet svojoj zemlji. Iskoristite to', savjetuje Dario.

'Na putovanjima smo često nailazili na Hrvate ili Srbe koji tamo žive i vlasnici su restorana. Lijepo je na putovanju sresti 'svoje' ljude jer ti oni uvijek žele pomoći i dobro te ugostiti', ističe Dario.

Nova poznanstva u novom gradu - 'U Španjolskoj smo upoznali jednu djevojku u vlaku koja nas je provela gradom i pokazala sve što smo trebali vidjeti.'

'Šlepanje' turističkim grupama – 'Kada bi nas nešto zanimalo, priključili bi se turističkim grupama s vodičem i tako besplatno dobili informacije o mjestima koje smo obilazili.'

Korak dalje – gitara na putu. 'Plan je bio da sviramo na javnim površinama i tako zaradimo neki džeparac. Ja sam svirao, jedan prijatelj je pjevao. Da smo malo ozbiljnije tome pristupili zarađena svota bi bila vrijedna truda, no znali smo dobiti tri eura po satu pa smo odustali. Ipak, bila je to zarkancija i skupili smo za piće.'

Gitaru su ponijeli i na iduće putovanje po Europi, no, taj put nije 'preživjela'. 'Popravak je bio preskup, a nitko je nije htio otkupiti pa smo je 'pokopali' u Barceloni', ispričao je ovaj zaljubljenik u putovanja.

'Za putovanja, posebice ovog tipa, dobro je naći ljude koji su jednostavni i s kojima se ne treba puno dogovarati. Meni je bio cilj drugima dati ideju da se i s vrlo malim budžetom može jako puno putovati. Moji roditelji nisu imućni, a svejedno sam vidio gotovo cijelu Europu i posjetio Ameriku. Mislim da si 80 posto studenata može priuštiti isto što i ja ako imaju dovoljno veliku volju, i ako to stvarno žele', zaključuje Dario.

Kako su izgledala neka od Darijevih putovanja pogledajte u priloženoj fotogaleriji.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene