Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Idealan odmor

Lisabon, mjesto koje obavezno morate posjetiti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lisabon, grad izgraden na sedam brežuljaka, svakog slučajnog i namjernog prolaznika sigurno će oduševiti.

Zbog svoje povijesti, znamenitosti kojima se diči, zbog uskih simpatičnih ulica, brežuljaka, staromodno ušminkanih tramvaja i srdačnog stanovništva, Lisabon je idealno mjesto za odmor koji se dugo pamti.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin GRBIN UZVRAĆA UDARAC Prepirka oko slogana ide dalje: "Prije Grabar-Kitarović taj slogan je imao..." Grupa azijskih imigranata sjedi na klupi u Sao Teotoniju Važan primjer Zemlja emigranata postala je useljenička destinacija: ''Novac je dobar, posao je dobar i budućnost je dobra''

 A ako se tamo zateknete 13 lipnja, kada cijeli grad slavi blagdan Svetog Ante, ostat ćete bez teksta. Pripreme za ovaj Portugalcima jako važan praznik traju danima ranije. Cijeli je grad okićen šarenim zastavicama i lampicama, a ispred svakog ulaza u kuće nalaze se šank i roštilj i domaćini svečano obučeni u nacionalne boje. Na meniju su uglavnom srdele, koje Portugalci, na naše čuđenje, ne zalijevaju crnim vinom, već sangrija i pivo teku u potocima. Na svakog uglu svira bend ili DJ, a rijeka ljudi zabavlja se do jutarnjih sati.

Replika kipa Isusa Krista

No, nije zabava jedino što Lisabon nudi. U gradskoj četvrti Belem nalazi se impresivna kula Torre de Bellem, koja je izgrađena u razdoblju između 1515 i 1521, a imala je ulogu kontrole ulaska u grad. Nedaleko Torre de Belema smjestio se spomenik Otkrićima, izgrađen u čast Henrika Moreplovca i Vasca da Game, kojima su u 15. stoljeću brodovima krenuli u osvajanje Afrike i Indije. U istom dijelu grada je i most 25. travnja, koji je s visinom od 70 metara najviši viseći most u Europi. On će vas dovesti do kipa Isusa Krista, replike onoga u Rio de Janeiru.

Četvrt Bica, u kojoj smo bili smješteni, odiše pravim duhom Lisabona. Kako se nalazi na jednom od brda, Bica se ponosi i jednim od najpopularnijih dizala, po portugalski, elevadoresa. Dizalom ćete se za svega nekoliko minuta iz podnožja popeti na vrh četvrti. Maleni kafići koji svoja vrata otvaraju tek navečer, Bicu ostavljaju živom dugo u noć.

Neizbježna turistička atrakcija Portugala je tramvaj 28, linija koja prometuje od čak 1873. godine. Ulaskom u tramvaj dobivate osjećaj da ste zakoračili u neka davna vremena, a posebno je uzbudljivo kada se stari tramvaj 'sjuri' niz brda Lisabona i velikom brzinom prolazi malenim ulicama. Tramvaj 28 prolazi i pored lisabonske katedrale, Se or, koja se počela graditi davne 1150.

Vjerovanje da ulicama Lisabona odjekuju zvukovi fada, nije točno. Fado se može slušati u restoranima koji imaju paprene cijene, ali u manjim restoranima mikrofona se uhvate ne tako poznati izvođači Fada i zabavljaju goste. Kako sam se u Lisabonu zatekla za vrijeme Eura, ipak sam više slušala pjesme navijača i razdraganih stanovnika koji su vrlo bučno slavili svaku pobjedu Portugala.

Sve plaćate, i ono što niste naručili

Lisabon obiluje restoranima i to je mjesto gdje ćete moći probati bakalar na tisuću načina. U Portugalu vrijedi pravilo da sve što pojedete, a da i niste tražili, naplatit će vam se. Tako se cijene Tapasa kreću od 1, pa do bezobraznih 12 eura. No, nije neljubazno vratiti nenaručenu hranu, ili je jednostavno ne taknuti. Ako se samo malo maknete iz središta grada, u restoranima u koje dolazi lokalno stanovništvo, ručak ćete platiti znatno manje, a nama se čini i da je hrana bila ukusnija.

Prvu riječ koju svi zapamte kada dođu u Lisabon je 'obrigada', što na portugalskom znači hvala. Žene govore obrigada, dok muškarci kažu obrigado. Nakon dva tjedna provedena u glavnom gradu Portugala, nemam što drugo reći nego obrigada Lisabon, sigurno cu se vratiti ponovno!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene