Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Intervju za Media servis

Evo kako je predsjednik Josipović reagirao na aferu u HAC-u i HGK

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović ne želi pozivati Nadana Vidoševića na ostavku, ali je pozvao da se sačuva HGK kao potencijalno korisnu instituciju.

Predsjednik Ivo Josipović komentirao je u intervjuu Media servisu najnoviju aferu u kojoj se sumnja na izvlačenje novca iz Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskih autocesta. Osvrnuo se i na situaciju u Vukovaru te izmjenu Ustava gdje je neprihvatljivim nazvao različite uvjete koje pojedini akteri stavljaju na stol.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Premijer ne može doći Stožer najavio termin novog sastanka s Vladom, Vlada demantira Slika nije dostupna O dogovoru u Vukovaru Josipović: Potvrdila se teza da razgovor nije podrška neredima

>> Pogledajte što je rekao Božidar Kalmeta nakon izbijanja afere u HAC-u

Josipović je rekao da se u ovoj fazi još ne može govoriti o tome je li riječ o kriminalu, ali je ustvrdio da je riječ o ozbiljnim sumnjama.

'Dokazuje se ono da je borba protiv kriminala i korupcije postala normalna, a Hrvatska je to obećala svojim građanima i Europskoj uniji, i to s istim kriterijem za sve', kazao je Josipović koji nije želio odgovoriti na pitanje treba li predsjednik Komore Nadan Vidošević dati ostavku ili ne.

'Ne, ne bih se u to upuštao, ovisno o rezultatima istrage će biti kadrovski rezultati u Gospodarskoj komori pa i šire, čini mi se', rekao je Josipović i pozvao na oprez kada je riječ o samoj instituciji.

'Moramo jako paziti da pod impresijom ovog doista teškog i neugodnog događaja ne uništimo instituciju koja je potencijalno korisna. Moj apel je: do kraja istražiti stvar, odgovorne, ako je riječ o kriminalu privesti pravdi, a kada je riječ o HGK vidjeti kako ona ubuduće može bolje služiti gospodarstvu i gospodarstvenicima', zaključio je predsjednik i dodao da je pitanje obveznog plaćanja doprinosa Komori stvar zakonodavca, ali i samog gospodarstva.

Jako zadovoljan posjetom Srbiji, Nikolić stiže u uzvratni posjet

Josipović je jako zadovoljan posjetom Srbiji, i to dojmom, sadržajem i učinkom. Kaže kako smo dobili jako veliki medijski prostor, ali nešto mu je i zasmetalo.

'Zanimljivo je da su naši mediji ponajviše prenosili neki tabloid koji je na naslovnici rekao: Josipoviću gori si od Tuđmana. To je nekim našim portalima bila najvažnija vijest. Ali dobro, to je valjda jedna vrsta medijske scene', analizira Josipović.

Najavio je i uzvratni posjet Tomislava Nikolića Hrvatskoj, iduće godine.

'Nemojte pokvariti komemoraciju u Vukovaru'

Osvrćući se na situaciju u Vukovaru Josipović je ponovio da mu je drago što je Milanović počeo razgovarati sa Stožerom i uputio apel vezano uz obilježavanje žrtve Vukovara 18. studenoga.

'Moj apel onima koji razmišljaju o prosvjedima je da to ne čine jer Vukovar ima posebno mjesto u srcima ljudi, politiziranje obilježavanja bi značilo dezavuiranje i ne znamo kakva bi bila sudbina tog obilježavanja u budućnosti', rekao je predsjednik.

'Oni koji su protiv Vlade, predsjednika, Sabora, gradonačelnika neka dođu dva dana kasnije ili dan kasnije i neka prosvjeduju, neka bacaju paradajze i viču. Ali nemojte pokvariti komemoraciju', apelira Josipović.

Nije sve tako crno, ima prostora za preokret u gospodarstvu

Komentirajući proračunski deficit i Vladine mjere rekao je kako misli da ima prostora za preokret i da nije sve tako crno. Ipak, smatra Josipović, ne smijemo se tješiti EU zemljama kojima je gore.

'To ne smije biti alibi, moramo doći do situacije u kojoj smo konkurentni i napredujemo unutar EU', zaključuje.

Pregovori s MOL-om i tjeralica protiv Hernadija dvije su odvojene stvari

Govoreći o pregovorima s MOL-om i tjeralici protiv predsjednika uprave te kompanije Zsolta Hernadija rekao je da to treba promatrati kao dvije odvojene stvari, i da su u krivu oni koji govore da se u pravosudni postupak krenulo zato što se željelo napraviti pritisak na MOL.

'Srećom u Hrvatskoj danas nemamo sustav u kojem bi predsjednik ili premijer mogli na bilo koji način narediti državnom odvjetniku ili manipulirati njegovu odluku da provodi ili ne provodi postupak protiv bilo koga', kaže predsjednik.

Protiv trgovačke atmosfere u Saboru

Osvrnuo se i na promjene Ustava, čija procedura u Saboru nikako da počne. Rekao je da bi volio da budu izglasovane s puno više glasova nego što je potrebno. Trgovačka atmosfera u Saboru nije na ponos, iako se uvijek kod izmjena Ustava različite stvari stavljaju na stol.

'Apsolutno ne vidim nikakve veze između teritorijalnog ustroja i nezastarijevanja ratnih zločina i ta vrsta rasprave ili uvjetovanja je potpuno neprihvatljiva', rekao je Josipović koji je na pitanje hoćemo li se ikad osloboditi dojma da se sve radilo zbog jednog čovjeka, Josipa Perkovića, odgovorio.

'Pa ja mislim da je prilično očito da se nije išlo i da je riječ o jednom slučajnom zakonu jer kada pogledate što sve izlazi iz toga, to sasvim sigurno, nećemo o imenima, toj određenoj osobi ne ide u prilog', zaključio je Josipović. (Media servis)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene