Država je odlučila prodati predmete oduzete po pravomoćnim presudama. Svi zainteresirani ponudu trebaju dostaviti DUDI-ju.


Auto za 16 tisuća, ručni sat za 500 kuna, dukati iz 1915. godine - to su samo neki od predmeta koje je država, po pravomoćnim presudama, oduzela i odlučila ih prodati. Prvi put prodaja će se obaviti putem javnog natječaja, a tako će biti i ubuduće. Svi zainteresirani ponudu trebaju dostaviti Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom.

Vezani članci Ivo Sanader - 1 DORH objasnio kako će država naplatiti 74 milijuna kuna od Ive Sanadera Slika nije dostupna Mora da mu se jako zamjerila: Pilu u ruke i udri!

Zlatne narukvice, naušnice, lančići, dukati iz 1915. godine. Početna cijena za 24 zlatna predmeta je oko 43 tisuće kuna. Dio je to predmeta koji se mogu kupiti putem javnog natječaja. Prvog takvog koji raspisuje Državni ured za upravljanje državnom imovinom.

Tako se među predmetima našao i sat i to švicarske urarske industrije. A njegova početna cijena na nadmetanju je 500 kuna.

Nadmetat će se moći i za automobil Mercedes iz 2000. godine čija je početna cijena 16 tisuća kuna. Sve su to predmeti oduzeti okrivljenicima u kaznenim postupcima do pravomoćnosti sudske presude.

VIDEO Pogledajte kako su građani došli do jeftinih državnih stanova!

'Prodaja se vrši putem javnog natječaja, odnosno javnog prikupljanja ponuda. Ponude se šalju u zatvorenoj kuverti na adresu Dežmanova 10 i ne otvaraju se do završetka natječaja 3. studenog u 16 sati', objasnila je za Dnevnik Nove TV Željka Šaponja iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

Ali to je samo kap u moru svega što čuva Državni ured. Na tajnim lokacijama u Zagrebu čuva se još 5 automobila, 3 motocikla, 2 plovila. A u raznim muzejima je i oko tisuću umjetnina - što slika, skulptura, knjiga.

Kontroverzna ideja: 'Na Golom otoku je bilo najviše Srba i Crnogoraca, oni ga trebaju kupiti!'

Za svu oduzetu imovinu treba se i brinuti - trošak čuvanja u prošloj godini i polovici ove godine iznosio je oko pola milijuna kuna. A ide na teret državnog proračuna.

'Ali s druge strane, u protekle tri godine, u državni proračun je na temelju oduzete imovine uplaćeno nešto više od 5 milijuna kuna', kaže Šaponja.

Vlada: DUDI će plaćati zakup za Trg pravde

Na čuvanje DUUDI-ju povjerene su i kolekcije Ive Sanadera i Nadana Vidoševića. A nakon pravomoćnosti presude znat će se hoće li im biti vraćena ili će se naći na jednoj ovakvoj držabi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook