Jedna od najvećih hrvatskih crkava gradi se u Kninu. Visoka gotovo 30 metara, duga oko 80 metara - crkva predstavlja simbol obrane Knina i Hrvatske. Gradi se u Kninu jer je upravo tamo pronađen najstariji lik Gospe uklesan u kamenu. Projekt s gotovo deset milijuna kuna financira i Vlada, a njezina važnost za Hrvate je, kažu u Kninu, velika.


Jedno od najvećih gradilišta u Kninu je crkva Gospe velikoga Hrvatskoga krsnoga zavjeta. 'Budući da Knin ima 10 000 vjernika, naravno da nam je potreban jedan veliki prostor', kazao je fra Marko Duran, župnik župe Sv. Ante, Knin.

Vezani članci Vukovar (Foto: Dnevnik.hr) Sportom, umjetnošću i okupljanjem branitelja u Vukovaru i diljem Slavonije proslavljena godišnjica Oluje Milan Bandić u Kninu (Foto: Dusko Jaramaz/Hrvoje Jelavic/PIXSELL) - 3 Bandić: "Danas je Hrvatskoj potreban novi Franjo Tuđman, nakon rujna ništa neće biti isto"

Ovih dana lijevaju se završni zidovi. Objekt je dugačak 80 metara, a kad se izgradi zvonik, bit će visok 38 metara. S gotovo 10 milijuna kuna gradnju financira i država. 'Oko 22 milijuna kuna bi trebao biti za konačno potpuno dovršenje. Mislim da u Hrvatskoj nema većega prostora od ovoga u Kninu', kazao je fra Marko.

FOTO Mještani iznenađeni nakon što su ugledali ovu rupetinu

Grad je crkvi darovao dio zemljišta i oslobodio plaćanja komunalne naknade. Želio bih da ono postane svetište . Ono što bismo htjeli, da taj 5. kolovoza bude tijekom cijele godine. Vjerujem da će crkva pomoći u tome', kazao je gradonačelnik Knina Nikola Blažević.

Kad se završi, bit će simbol obrane Knina i Hrvatske, ali i zahvala braniteljima. U nju je ugrađen kamen temeljac koji je blagoslovio blaženi Ivan Pavao II. Kad bude svetac, bit će ovo jedina crkva na svijetu s blagoslovom pape sveca. 'Kako je ova crkva okrenuta prema budućem kninskom trgu, cijeli taj kninski trg postaje crkveni prostor jer se onda oltar seli vanka i u tom slučaju stane 10.000 ljudi', kazao je arhitekt Jerko Rošin.

Velebna crkva trebala bi biti završena do proslave Oluje 2015.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook