Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Europska komisija istaknut će potrebu bržeg rješavanja problema ZERP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija će u srijedu u dokumentu o zapadom Balkanu ponoviti da 2008. može biti presudna za pristupne pregovore Hrvatske s Europskom unijom ukoliko Hrvatska pojača reforme te istaknuti potrebu što bržeg rješavanja problema njezina Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa.

Europska komisija će u srijedu usvojiti politički dokument o zapadnom Balkanu u kojem će iznijeti do sada postignuti napredak te naznačiti sljedeće korake za približavanje zemalja regije Europskoj uniji. Pod zapadnim Balkanom Europska unija podrazumijeva zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije, bez Slovenije, uz dodatak Albanije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sanader: 'Obje strane su odgovorne' Slika nije dostupna Europska komisija traži opcije za rješavanje pitanja ZERP-a

Što se Hrvatske tiče, Komisija će ponoviti svoju ocjenu da ova godina može biti ključna za pristupne pregovore, ako Zagreb učini znatne reformske napore u ključnim područjima i u ispunjavanju mjerila za otvaranje i zatvaranje poglavlja. Komisija će također istaknuti potrebu što bržeg rješavanja pitanje Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa u skladu sa zaključcima Vijeća EU-a, koje je Hrvatsku pozvalo da ne primjenjuje nijedan aspekt ZERP-a dok se o tome ne postigne zajednički dogovor sa zainteresiranim stranama u duhu EU-a.

U nacrtu dokumenta, koji bi u srijedu trebao biti prihvaćen, stoji da Hrvatska ove godine mogla napraviti znatan napredak u pristupnim pregovorima, bude li Vlada odlučno radila na ispunjavanju mjerila i drugih uvjeta. "Da bi 2008. godina bila odlučujuća za pristupni proces, zemlja mora učiniti daljnji napredak u reformi pravosuđa i javne uprave, borbi protiv korupcije, manjinskim pravima i povratku izbjeglica te u restrukturiranju brodogradilišnog sektora", stoji u nacrtu dokumenta.

Komisija će u svom dokumentu ponoviti ranije zaključke institucija Europske unije da je budućnost zapadnog Balkana u Europskoj uniji. Komisija će u dokumentu iznijeti neke nove inicijative u vezi s viznom liberalizacijom, stipendijama za školovanje, potpori razvoja civilnog društva. Hrvatska je jedina zemlja čiji građani mogu bez viza putovati u Europsku uniju.

Europska unija je za razdoblje od 2007. do 2013. za zapadni Balkan namijenila oko četiri milijarde eura pretpristupne pomoći. "To iznosi 30 eura po glavi stanovnika godišnje, što je daleko najveći iznos koji je Unija dala nekoj regiji u svijetu", navodi se u dokumentu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene