Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska komisija pozvala je Hrvatsku da nastavi ostvarivati napredak kao i dosad te da ubrza ritam reformi u ključnim područjima poput pravosuđa i javne uprave, borbe protiv korupcije te u gospodarstvu.


"Hrvatska je u 2006. godini nastavila napredovati u smislu političkih i gospodarskih kriterija, usvajanja acquisa te u provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Glavni izazov u 2007. godini bit će nastaviti s postignutim napretkom te ubrzati ritam reformi, posebice u ključnim područjima pravosuđa i javne uprave", kaže se u godišnjem izvješću o napretku, koje je Komisija usvojila u srijedu na svom redovitom tjednom sastanku.

Vezani članci Ivica Kinder Prihvaćeno izvješće o radu VSOA-e unatoč aferi. Hajdaš Dončić: "Imamo šizofrenu situaciju i njih dvojica je trebaju riješiti" Crno brdo - 3 Crno brdo u Biljanima nije jedino crno brdo u Ravnim kotarima: Država kani zaraditi na prodaji troske?

Izvješće o napretku Hrvatske pokriva razdoblje od 1. listopada 2005. do 30. rujna 2006. U dokumentu od 65 stranica, Komisija analizira stanje u Hrvatskoj u pogledu ispunjavanja političkih i ekonomskih kriterija za članstvo, te njezinu sposobnost preuzimanja obveza koje proizlaze iz članstva u EU-u, to jest usklađivanja s europskom pravnom stečevinom.

"Hrvatska treba zadržati momentum prema integraciji u EU kroz strogu provedbu svojih obveza, primjerice u području državnih potpora i nekretnina. Hrvatska treba nastaviti sa svojim programom usklađivanja zakonodavstva te pojačati administrativne kapacitete", navodi Komisija.

Komisija je osim izvješća o napretku za Hrvatsku i ostale zemlje kandidate i potencijalne kandidate, objavila i strategiju proširenja zajedno s posebnim izvješćem o integracijskim sposobnostima EU-a.

Europska unija bit će oprezna u preuzimanju novih obveza u pogledu proširenja, ali će se držati preuzetih obveza, stoji u dokumentu Komisije o strategiji proširenja.

Komisija ističe da ubuduće neće biti skupnih proširenja na više zemalja odjednom te da se sljedeća proširenja mogu očekivati u srednjoročnom ili dugoročnom razdoblju.

Pod srednjoročnim razdobljem obično se smatra razdoblje od tri do pet godina, a dugoročno preko pet godina.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju