Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Europska komisija Hrvatskoj: Ubrzajte reforme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija pozvala je Hrvatsku da nastavi ostvarivati napredak kao i dosad te da ubrza ritam reformi u ključnim područjima poput pravosuđa i javne uprave, borbe protiv korupcije te u gospodarstvu.

"Hrvatska je u 2006. godini nastavila napredovati u smislu političkih i gospodarskih kriterija, usvajanja acquisa te u provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Glavni izazov u 2007. godini bit će nastaviti s postignutim napretkom te ubrzati ritam reformi, posebice u ključnim područjima pravosuđa i javne uprave", kaže se u godišnjem izvješću o napretku, koje je Komisija usvojila u srijedu na svom redovitom tjednom sastanku.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković, Roberta Metsola, Andrej Plenković Ima ozbiljnog konkurenta Ugledni medij raspisao se o Plenkoviću, pogledajte gdje ga vide: "Bio bi to pozitivan signal..." Pedro Sanchez sa suprugom sumnjiče ju za korupciju Španjolski premijer povlači se s javnih dužnosti nakon što je otvorena istraga protiv njegove supruge

Izvješće o napretku Hrvatske pokriva razdoblje od 1. listopada 2005. do 30. rujna 2006. U dokumentu od 65 stranica, Komisija analizira stanje u Hrvatskoj u pogledu ispunjavanja političkih i ekonomskih kriterija za članstvo, te njezinu sposobnost preuzimanja obveza koje proizlaze iz članstva u EU-u, to jest usklađivanja s europskom pravnom stečevinom.

"Hrvatska treba zadržati momentum prema integraciji u EU kroz strogu provedbu svojih obveza, primjerice u području državnih potpora i nekretnina. Hrvatska treba nastaviti sa svojim programom usklađivanja zakonodavstva te pojačati administrativne kapacitete", navodi Komisija.

Komisija je osim izvješća o napretku za Hrvatsku i ostale zemlje kandidate i potencijalne kandidate, objavila i strategiju proširenja zajedno s posebnim izvješćem o integracijskim sposobnostima EU-a.

Europska unija bit će oprezna u preuzimanju novih obveza u pogledu proširenja, ali će se držati preuzetih obveza, stoji u dokumentu Komisije o strategiji proširenja.

Komisija ističe da ubuduće neće biti skupnih proširenja na više zemalja odjednom te da se sljedeća proširenja mogu očekivati u srednjoročnom ili dugoročnom razdoblju.

Pod srednjoročnim razdobljem obično se smatra razdoblje od tri do pet godina, a dugoročno preko pet godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene