Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Očekuje se da će slab euro ojačati gospodarstvo na Starom kontinentu, a utjecaj na Hrvatsku isto bi trebao biti pozitivan.


Euro i dolar gotovo su potpuno izjednačeni (za jedan euro dobije se 1,05 dolara), a tečaj europske valute na najnižoj je razini u posljednjih 12 godina. Do toga je došlo jer Europska središnja banka (ECB) kupnjom državnih obveznica pokušava poticati rast gospodarstva u eurozoni.

Naime, većina europskih tvrtki ovisna je o izvozu na druga tržišta pa, što je euro u odnosu na dolar slabiji, europska roba postaje na tim tržištima jeftinija i konkurentnija.

Vezani članci Novac - kune Raste strah od pada vrijednosti kune, pitali smo glavnog ekonomista HNB-a što nas čeka: "Nema straha, vraćali smo dugove" Slika nije dostupna HNB neće dopustiti daljnje slabljenje kune

Kako Hrvatska nije u eurozoni, ali je ipak vezana uz euro i europsko gospodarstvo, za domaće tvrtke i potrošače u svakom slučaju slabljenje eura ne bi trebalo imati negativne posljedice. Slabiji euro osigurava povoljnije izglede rasta i za Hrvatsku jer će naši proizvodi na tržištima izvan Europe isto biti konkurentinji, a jačanje europskog gospodarstva može biti samo dobro i za rast hrvatskog.

Euro na razini koja nije zabilježena više od 11 godina

Veće koristi od slabljenja eura mogli bi imati sektor brodogradnje i farmacije, koji su među najvećim hrvatskim izvoznicima, ali i turizam. Naime, zbog jakog dolara više Amerikanaca moglo bi dolaziti u Europu, pa tako i u Hrvatsku, a očekuje se i da će više trošiti jer za svoju valutu dobivaju veću vrijednost u eurima.

Ovakvo stanje s tečajem eura moglo bi, prema procjenama analitičara, trajati oko godinu i pol, koliko će najmanje trajati mjere Europske središnje banke.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook