Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezolucija o Zapadnom Balkanu

''EU se želi pretvoriti u aktivnog igrača u vanjskoj i sigurnosnoj politici''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Željana Zovko iz HDZ-a koja je u delegaciji s premijerom otputovala na Maltu izvijestila je o donošenju Rezolucije EU o Zapadnom Balkanu.

Zovko je u razgovoru s novinarima istaknula da Europa ima budućnost i bez Velike Britanije kao članice. ''S pozornošću se prate zbivanja na Balkanu i sva krizna žarišta i od jedne uloge koja je imala najvećeg kontributora, a ne velikog i aktivnog igrača, EU se želi pretvoriti u aktivnog igrača u vanjskoj i sigurnosnoj politici, što je snažna poruka rezolucije koja je jučer donesena'', kaže Zovko.

Pročitajte i ovo Uhićenja nakon ubojstva Daphne Caruane Galizije DAPHNE CARUANA GALIZIA Nevjerojatan obrat na suđenju: Dvojica braće priznala ubojstvo novinarke koja je istraživala financijske malverzacije članova Vlade Slika nije dostupna Imao lažnu hrvatsku putovnicu VIDEO Kakav kaos: Na Malti pokušali uhititi Srbina u kupaćim gaćama... Ozlijedio četvoricu policajaca

Napominje da ako EU ako ne odigra ključnu ulogu na svojim granicama, ne može odigrati niti ikakvu ulogu u svijetu. Osvrnula se na ulogu Rusije u regiji koju je ocijenila izuzetno negativnom.

''Rezolucija upozorava na hibridni rat koji Rusija vodi, informacijski rat koji se putem medija širi i ljudi koji se ne žele sami informirati o činjenicama često nasjedaju na takve laži. Europski parlament upozorava da se ne smije dopustiti da mediji budu podložni dezinformacijama koje su često financirane od strane Putina'', kazala je.

''EU poručuje građanima da za strah nema mjesta, za populizam nema mjesta, postoje politike, budućnost, smjernice'', rekla je Zovko.

Dodala je da je i Hrvatska ugradila svoj amandman u Rezoluciju s kojim se upozorava da se mora nastaviti s kohezijskim fondovima i da Hrvatska treba koristiti najbolje od Europe, a to je razvojna politika.

Na pitanje hoće li koncept Europa s više brzina, usporiti približavanje zemalja zapadnog Balkana EU, odgovorila je da se o tom konceptu još uvijek razgovara. ''Imamo različita stajališta. Imamo talijansko stajalište gdje se govori da taj koncept ne bi trebao biti, nego da svatko ide brzinom prema svojim ambicijama, prema svojim brzinama. Mi se trudimo da taj koncept ne zaživi, nego onoliko kolike su nečije ambicije, tako treba imati svoju ulogu u Europskoj uniji. Tako i Hrvatska. Sve ovisi koliko ima ambicija, a ambicije s premijerom Plenkovićem imamo ogromne'', rekla je.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene