Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ernestinovo: 15. obljetnica stradanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mještani Ernestinova danas obilježavaju 15. obljetnicu stradanja i progonstva. U znak sjećanja na 41 žrtvu velikosrpske agresije, među kojima se šest osoba još uvijek vodi kao nestalo, tijekom dana polaže se cvijeće i pale se svijeće na mjesnim grobljima na kojima su pokopani - u Antunovcu, Ivanovcu i Osijeku.

Tijekom velikosrpske agresije u Ernestinovu je srušena crkva, a pred završetkom je izgradnja nove crkve Presvetog Trojstva koju uglavnom financiraju sami mještani.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ubijeno 6 milijuna Poljaka Poljska će od Njemačke tražiti naknadu štete iz Drugog svjetskog rata: "Bio je to genocid" Slika nije dostupna Rezultat politike poticanja mladih obitelji I to je moguće: U srcu Slavonije baby boom unatoč opstrukciji državne birokracije

Prema riječima načelnika općine Ernestinovo Matije Grajsa, u Ernestinovu je prije Domovinskog rata živjelo oko 3000 stanovnika, a danas tu živi 2200 stanovnika. Obnova kuća je dovršena, no još uvijek nisu izgrađeni svi potrebni infrastrukturni objekti, kazao je.

U ernestinovačkom parku skulptura nakon završene mirne reintegracije otkrivena je grobnica sa šest ubijenih mještana, među kojima je bila i jedna trudnica, kazao je Grajs. Ustvrdio je kako o " velikosrpskom zvjerstvu govori i podatak da su među ubijenima u grobnici u ernestinovačkom parku bile zakopane i životinje".

Na spomen-obilježje na mjestu masovne grobnice u ernestinovačkom parku skulptura danas će također biti položeni vijenci i zapaljene svijeće, kazao je Grajs. Dodao je da će se zapaliti svijeće i položiti cvijeće na mjestu stradanja pripadnika 101. zagrebačke brigade na crpnoj postaji Dvor kod Ernestinova.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene