Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubijeno 6 milijuna Poljaka

Poljska će od Njemačke tražiti naknadu štete iz Drugog svjetskog rata: "Bio je to genocid"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljska razmatra može li od Njemačke zatražiti odštetu za uništenje i devastaciju tijekom nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu, rekao je poljski dužnosnik dodajući kako je rezultat toga bila i smrt oko 6 milijuna ljudi.

Poljski parlamentarni Ured za istraživanja analizira može li zakonski podnijeti zahtjev do 11. kolovoza, izjavio je u srijedu Arkadiusz Mularczyk, član vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), navode lokalni mediji.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen Brzo promijenila Predsjednica Europske komisije razbjesnila Poljake objavom o Auschwitzu Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta Ubijeni milijuni ljudi Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta: "Ljudska zloba i mržnja mogu nanijeti puno nesreće"

"Traženje ratne odštete od Berlina "moralna je dužnost" političara", rekao je Mularczyk koji je i podnio zahtjev Uredu za istraživanja. "Oko 6 milijuna Poljaka je ubijeno, umjetnička djela opljačkana i cijela zemlja je uništena tijekom rata".

Pitanje ratne odštete u posljednje je vrijeme potaknuo niz poljskih političara. Ministar obrane Antoni Macierewicz izjavio je u utorak kako bi Nijemci trebali "vratiti strašan dug poljskom narodu".

"Nema sumnje da su prvi mjeseci Drugog svjetskog rata jednostavno bili pokolj poljskog naroda, genocid", prenose njegovu izjavu poljski mediji.

"Ako su Židovi dobili kompenzaciju, i to s pravom, zbog gubitka imovine, zašto je i mi ne bi tražili?", rekao je za Polska Times Ryszard Czarnecki, član PIS-a a PiS i zamjenik šefa Europskog parlamenta.

Jaroslaw Kaczynski, čelnik PIS-a i bivši premijer, rekao je za radio Maryja još krajem srpnja da se "poljska vlada priprema za povijesni kontranapad". "Govorimo o velikim svotama i o činjenici da je Njemačka godinama odbijala prihvatiti odgovornost za Drugi svjetski rat".

Reagirajući na moguća tražanje iz Poljske glasnogovornica njemačke kancelarke Angele Merkel, Ulrike Demmer, rekla je kako "Njemačka stoji kod svoje odgovornosti u Drugom svjetskom ratu - politički, moralno i financijski".

"Njemačka je dala značajne odštete za opću ratnu štetu, uključujući i Poljskoj, i još uvijek daje značjne naknade za nacističke zločine", rekla je Demmer, prenosi AP i njemački mediji.  

Poljska je u srijedu obilježila obljetnicu Varšavskog ustanka iz 1944. godine, operacije poljskog Pokreta otpora za oslobađanje glavnog grada od nacističke okupacije. Navijači poljskog nogometnog tima Legia iz Varšave obilježili su događaj emocionalnim transparentom sa slikom njemačkog vojnika koji drži pištolj na glavi djeteta i porukom ""Tijekom Varšavskog ustanka Nijemci su ubili 160.000 ljudi. Tisuće njih bili su djeca".

Poljska je okupirana od strane nacističke Njemačke 1939. godine. Iste godine, prema Poljskom institutu za nacionalno sjećanje (IPN), počela su prva masovna pogubljenja okupiranog teritorija. Posebno je bila tragična sudbina Židova - prije Drugog svjetskog rata u Poljskoj je živjelo oko 3 milijuna Židova, a samo 300.000 ih je preživjelo i dočekalo kraj rata.

"Kao rezultat rata, okupacije, istrebljenja Židova i raseljavanja stanovništva uzrokovanih teritorijalnom politikom stanovništvo Poljske se smanjilo s oko 35 milijuna na oko 24 milijuna, što je usporedivo s populacijom krajem 19. stoljeća", priopćio je IPN.

Poljska nije prva zemlja koja je nedavno potaknula pitanje odštete za Drugi svjetski rat. Grčka je 2015. godine rekla da im Njemačka duguje 278,7 milijardi eura ratne odštete. Međutim, Berlin je kazao kako su već isplaćivali ratne odštete Grčkoj 50-ih godina prošlog stoljeća te da su platili i žrtvama nacističkih zločina početkom 60-ih godina prošlog stoljeća. Berlin negira tvrdnje da Ateni više duguje bilo kakav novac. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene