Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Windsori u našoj državi

Engleskom plavom krvi teče iločki traminac: Pogledajte kako je kraljevska obitelj povezana s Hrvatskom

Aktualno Galerija Veze kraljice s Hrvatskom - 1 Veze kraljice s Hrvatskom - 1 Foto: DNEVNIK.hr Veze kraljice s Hrvatskom - 2 Veze kraljice s Hrvatskom - 2 Foto: DNEVNIK.hr Veze kraljice s Hrvatskom - 3 Veze kraljice s Hrvatskom - 3 Foto: DNEVNIK.hr Veze kraljice s Hrvatskom - 4 Veze kraljice s Hrvatskom - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Veze kraljice s Hrvatskom - 5 Galerija 1/6 >>
Nekadašnji princ, sadašnji kralj Charles III., bio je povezan i s Hrvatskom. Posjetio ju je prije šest godina sa suprugom Camilom. No, još za vrijeme bivše države, Hrvatsku je posjetila i kraljica Elizabeta II.

Kraljica Elizabeta II. iz Beograda je vlakom stigla u srce Slavonije, u Đakovo. Kočijom je stigla od kolodvora do Ergele, a dovezao ju je četveropreg konja.

Graciozan nastup đakovačkog četveroprega s prelijepim lipicancima na otvorenju Olimpijskih igara u Münchenu impresionirao je Elizabetu II.

"Presudio je sportski dio koji je održan u Windsoru. Tamo je upriličeno konjičko natjecanje u vožnji četveroprega, a čuveni đakovački četveropreg je ostvario izvrstan plasman i time dobio učešće da zatvori u ceremonijalu Olimpijske igre 1972.", kazala je za Dnevnik Nove TV Silvija Butković iz odnosa s javnošću Ergele.

Pročitajte i ovo Kraljevska obitelj: Elizabeta II. i princ Philip s Charlesom i Annom povijesni trenutak Charles III. prisjetio se uspomena s majkom: "Jedan prizor nikada neću zaboraviti. Bili smo mali i kupali smo se, a onda je ona ušla"

Pročitajte i ovo Nova nasljedna linija - 3 nasljednici trona Nova nasljedna linija: Pogledajte kako su se promijenile titule u kraljevskom obiteljskom stablu

Elizabeta je ostvarila svoj san. Vozila se u kočiji koja je sudjelovala na Olimpijskim igrama u Munchenu. U njoj je obišla grad, a mnoštvo građana došlo ju je pozdraviti. Među njima je bio i gospodin Damir, tadašnji osnovnoškolac.

"Dobili smo zastavice, mahali smo lijepo. To je bio lijep sunčan dan, dijete sam bio. Ipak je čast bilo", istaknuo je Damir Rebić iz Đakova.

Čast čuvati kraljicu dok prolazi gradom imao je Valentin Markovčić. "Kao redar sam bukvalno pazio da se ne bi neki incident dogodio", rekao je Markovčić reporterki Dnevnika Nove TV Matei Drmić.

Kočija kojom se kraljica vozila i danas se pažljivo čuva u srcu ergele. Program njezina dolaska čuva Valentin. Kraljica iz Đakova nije otišla praznih ruku, poklonjena joj je narodna nošnja.

Osim Đakova posjetila je Dubrovnik i Zagreb. U jednoj prostoriji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti stajala je prije 50 godina.

"Posjetila je našu Strossmayerovu galeriju koja je na gornjem katu i naše prostorije. Održan je i govor i dobila je na dar od nas knjigu Balade Petrice Kerempuha", rekao je predsjednik HAZU-a Velimir Neidhardt.

I u Đakovu i u Zagrebu ostavila je nizbrisiv trag u knjizi dojmova. "Potpisala se "Elizabeth R." - Elizabeth Regina, sa datumom 20., i to je eto. Čuvamo na čast tog posjeta", istaknuo je Neidhardt.

Osim što je uživala u Hrvatskoj, kvaliteta hrvatskih vina engleskom dvoru dobro je poznata. Engleskom plavom krvi teče i iločki traminac još od 19. stoljeća, a služen je na krunidbi Elizabete II. te je izložen i u kraljičinoj zbirci vina.

Pročitajte i ovo Charles III. Kraljev govor Charles III. u obraćanju poslao znakovitu poruku Harryju i Meghan te progovorio o nasljedniku Williamu

Pročitajte i ovo Balmoral Zavladao je šok Zadnji sati kraljice Elizabete II.: Cure detalji što se događalo nekoliko sati prije kraljičine smrti

"Iz Iločkih podruma je otpremljeno na dvor 11.000 butelja traminca", kazala je Vesna Štajner iz Iločkih podruma. 

A vino koje se pilo na engleskom dvoru čuva se u arhivi Iločkih podruma. "Manje od stotinjak boca. Obzirom da je naša arhiva prodajna, traminac iz 1947. je definitivno skuplje vino, 7500 eura košta jedna butelja", pojasnila je Štajner.

Kraljičina veza s Hrvatskom je i podrijetlo njezina pradjeda, vojvoda od Tecka rođen je u tadašnjem Essegu, današnjem Osijeku. "Teško je bilo što sa sigurnošću reći. Navodi se da je rođen u Osijeku 1837. godine", izjavio je Denis Detling, ravnatelj Muzeja Slavonija.

Svoje slavonske korijene došli su istražiti Princ Charles i Camila. Camila je posjetila đakovačku Ergelu, a Princ Charles Baranju.

"Kada je auto došao, moj zadatak je bio da ga pozdravim, poželim dobrodošlicu i uputim preko trga", prisjetio se Detling Charlesovog dolaska.

Kušali su vino, rakijicu i zasladili se medom.

Nekadašnji princ, a sadašnji kralj provozao se i osječkim tramvajem. "Mogu samo reći da je bio vrlo ugodan gospodin", istaknuo je Detling.

Gospodin koji je od jučer postao kralj.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene