Energetski certifikat - 1
Energetski certifikat - 1 Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

Svaka zgrada koja se stavlja na tržište mora imati energetski certifikat koji vrijedi 10 godina. Potrebno je podnijeti zahtjev te onda licencirani službenici izlaze na teren.


Svaka je zgrada dužna imati energetski certifikat, osim ruševina. To je dokument koji predočuje energetska svojstva zgrade, a izrađuju ga ovlaštene osobe za energetsko certificiranje. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine daje ovlaštenje fizičkoj ili pravnoj osobi za obavljanje poslova energetskog certificiranja. Ti se poslovi ugovaraju na tržištu.

Certifikat vrijedi 10 godina, osim ako nisu pogoršana ili poboljšana svojstva zgrade, i sadrži opće podatke o zgradi, energetski razred zgrade, rok važenja certifikata, oznaku energetskog certifikata, podatke o termotehničkim sustavima, energetske potrebe zgrade, podatke o korištenju obnovljivih izvora energije…

Ne izdaju se za zgrade koje se koriste za održavanje vjerskih obreda, zgradu čiji je rok uporabe do dvije godine, industrijsko postrojenje, radionicu i nestambenu poljoprivrednu zgradu s malim energetskim potrebama ili za stambenu zgradu koja se koristi manje od četiri mjeseca godišnje te za slobodnostojeću zgradu s ukupnom korisnom površinom manjom od 50 m2.

Kada se provodi energetski pregled, analizira se način gospodarenja energijom, toplinske karakteristike, sustavi grijanja, hlađenja, ventilacije, klimatizacije, rasvjete, opskrbe vodom…

Darko Horvat Horvat o tvornici čije su radnice izgubile gotovo i zadnji tračak nade: "Imamo dva pisma interesa. Nisam htio da postane mali Uljanik"

Obnova na Banovini - 4 Puno papirologije, malo radnika: U gotovo svakoj petoj kući na Banovini još nema uvjeta za život

Ako nemate energetski certifikat, mogli biste zaraditi paprene kazne. Zakonom o gradnji (Narodne novine broj 153/13, 20/17) propisane su novčane kazne u iznosu od 15.000 do 30.000 kuna za pravne osobe odnosno u iznosu od 5.000 do 10.000 kuna za fizičke osobe koje kao vlasnici zgrade ili njezina posebnog dijela ne pribave energetski certifikat zgrade ili njezina posebnog dijela prije prodaje, iznajmljivanja, davanja u zakup ili davanja na leasing .

Na službenoj stranici Hrvatske udruge energetskih certifikatora objavljene su preporučene cijene. Ovisno o vrsti nekretnine, cijene se kreću od 2500 do 100.000 kuna. Detaljan popis možete pogledati ovdje. Također, važno je znati da se cijene formiraju na tržištu i jako odstupaju

Ako netko posumnja u točnost izdanog certifikata, može u Ministarstvu zatražiti provjeru. Tada, ako se pokaže da je energetski certifikat netočno napravljen, bit će poništen i certifikator će morati napraviti novi bez dodatnog troška naručitelja. Ako se certifikatoru u roku od 10 godina tri puta ponište certifikati - Ministarstvo mu oduzima licencu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju