Obavijesti Video Pretražite Navigacija
20 tisuća zvižduka vladajućima

VIDEO 'Ovo je sindikalni bljesak, ne tjerajte nas da pokrenemo oluju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo 20.000 sindikalista i građana okupilo se na glavnom zagrebačkom trgu zbog nezadovoljstva radom Vlade.

Na Trgu bana Jelačića održan je središnji prosvjedni skup protiv Vladine politike pod geslom 'Mijenjajte smjer'. Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić nakon čestitke za Praznik rada 'svima, pa i njima', poručio je kako bi se vladajućima trebalo nešto pokloniti, te zaključio kako im  'najviše treba istina.'

Pročitajte i ovo Trajekt Jadrolinije u splitskoj luci Pismo vrhu kompanje Sindikat Jadrolinije traži ostavku predsjednika Uprave: ''Znao je da brod Oliver nije spreman'' Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca"

'Vaša politika nije u korist radnika, ona je prijevara, prevarili ste i mlađe ljude s onim plaćama od 1600 kuna, kojima rušite cijenu rada.Plan 21 ničemu ne služi, samo vama da se dočepate vlasti. Izdali ste sve koje ste mogli, ali niste izdali one koji su financirali vašu kampanju',rekao je Ribić.

'Ovo je danas sindikalni Bljesak, a nemojte nas tjerati da pokrenemo Oluju', poručio je Željko Klaus, Glavni sindikalni povjerenik iz Petrokemije.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever sa središnjeg je prosvjednog skupa poručio Vladi da je narodu dosta vožnje u krivom smjeru.Sever je istaknuo da vladajući stalno pokušavaju zavaditi zaposlene u javnom i privatnom sektoru, govoreći da je javni sektor kriv za ono što se događa u privatnom. Kazao je da vlast tvrdi da sindikate okuplja oporba, a što, tvrdi, nije istina.

'Voze nas u ponor. Ovo je zemlja koja nema perspektive osim ako je narod sam ne uzme u svoje ruke.Nije nas okupila oporba, već jad, bijeda i besperspektivnost u koje nas gura Vlada', poručio je Sever.

Predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel okupljenima je čestitao Prvi maj -Praznik rada, te pozvao prosvjednike da zviždukom pokažu što misle o premijeru i Vladi.

Službeni početak prosvjeda najavio je tajnik SSSH-a Željko Slunjski, a uz čestitku za Praznik rada najavio je i svih 19 udruga koje su podržale prosvjed. Sa središnje su pozornice sindikalci 'za zagrijavanje' pustili arhivsku audio snimku izjave sadašnjeg premijera Zorana Milanovića, koju je dao za vrijeme bivše HDZ-ove vlade, koju je tada kritizirao zbog neraspisivanja referenduma vezano uz Zakon o radu. Petnaestak tisuća prosvjednika to je popratilo zviždanjem i lupanjem o bačve, koje im služe kao bubnjevi.

Prosvjednici su 'oboružani' standardnom opremom - zviždaljkama, megafonima i transparentima s kojih poručuju Vladi - 'Mijenjajte smjer', 'Nema rada bez plaća', 'Banksteri su nevini, banke ne dirate - gdje vam je hrabrost ?', '360.000 nezaposlenih, 'jer su plan 21 kreirali stručnjaci'', 'Narod vas je izabrao, narod će vas i maknuti'. Sindikalni skup osigurava policija, a zasad sve protječe bez incidenata. Zbog prosvjeda je obustavljen tramvajski promet u oba smjera središtem Zagreba, od Frankopanske do Draškovićeve ulice.

Sindikati traže napuštanje politike štednje, otvaranje radnih mjesta, očuvanje socijalne države uz besplatno liječenje i obrazovanje, ukidanje rada bez zasnivanja radnog odnosa za 1.600 kuna, oporezivanje banaka i financijske industrije, kažnjavanje neisplate plaća, povlačenje Zakona o reprezentativnosti i sl.

>>Borba za radnička prava plaćena krvlju, traje i nakon 124 godine

Sindikati prosvjeduju pod geslom i porukom Vladi 'Mijenjajte smjer!', jer je u Hrvatskoj gotovo 400.000 nezaposlenih, 85.000 radnika radi bez plaće, iseljavanje mladih je u porastu, a država ne poduzima ništa.

Uoči prosvjeda sindikalci su poručili kako zbog promašene gospodarske politike pada proizvodnja, nestaje industrija i gase se radna mjesta. Bogati postaju sve bogatiji, siromašnih je sve više. Sve je više blokiranih računa građana, a politika vodi u produbljivanje ovoga jaza. Sindikati će se nakon prosvjeda, uputiti u Maksimir na proslavu Praznika rada.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene