Obavijesti Video Pretražite Navigacija
434 nova branitelja

EKSKLUZIVNO: Povećao se broj branitelja upisanih u Registar!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj hrvatskih branitelja upisanih u Registar branitelja, povećao se od datuma njegove objave, 19. prosinca 2012. Sada ih je 434 više.

U trenutku kada se registar objavljivao, bilo je slučajeva kojima se priznavao status branitelja. Postupci koji su u međuvremenu završeni, i osobe koje su dobile svoj status, upisane su u sam registar i to je razlog zašto on broji nešto više osoba.

Pročitajte i ovo Mirovine - 1 Usklađivanje s plaćom Ponovo rastu mirovine, ali umirovljenici se neće usrećiti: "Divim se ljudima što mogu preživjeti s tim" Slika nije dostupna Što bi radili bivšoj Vladi? Premijer obećao, branitelji mu vjeruju: 'Sve će biti riješeno sljedeći tjedan'

Inače, uzmemo li u obzir pretpostavku da su neka imena izbrisana, ispada da je broj novih imena, veći od 434. Na dan objave koja je bila 19. prosinca prošle godine u registru je bilo 502.678 branitelja, a sa zadnjim danom listopada ove godine, broj je narastao na 503.112.

Veći broj branitelja, objasnili su iz ministarstva branitelja: 'Nešto veći broj osoba u registru hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata lako je objašnjiv, ako uzmemo u obzir da je do javne objave registra još uvijek bio u tijeku jedan dio postupaka reguliranja pravnog statusa hrvatskog branitelja i utoliko je ministarstvo branitelja po završetku pojedinog postupka ažuriralo podatke u Registru.'

>> Evo koliko je kaznenih prijava podignuto protiv 'lažnih branitelja'

No, ministarstvo branitelja podatke MORH-a i MUP-a samo objedinjuje. I prijave građana protiv onih za koje sumnjaju jesu li stvarno bili branitelji prosljeđuje Ravnateljstvu policije. U 2013. bilo ih je protiv 1.183 osobe.

Na naš upit, koliko je prijava dobilo ravnateljstvo policije i DORH, odgovor još nije stigao. Kada sam se zadnji puta bavio ovom pričom, krajem ožujka, ministar branitelja ni tada nije htio otkriti koliko je iz Registra branitelja izbrisano branitelja.

Objasnio je to činjenicom da smisao objave registra nije lov na lažne branitelje. Ali iznio je tada jednu zanimljivu računicu, a to je da jedan lažni branitelj, državu stoji milijun eura.

Inače Registar na mjesec pregleda između deset i petnaest tisuća posjetitelja stranice, a na pretraživanja samog registra je dvostruko više, oko 30 tisuća.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene