Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema mišljenju hrvatskih građana za neplaćanje poreza krivi su bivši ministri financija, pokazalo je istraživanje Dnevnika Nove TV koje provodi IPSOS PULS.


Građani su odobrili Vladin potez objave liste dužnika, misle da će sada naplata i disciplina biti veća. A tko je kriv za sve ovo? Istraživanje DNEVNIKA NOVE TV pokazuje kako 48 posto građana krivi bivše ministre financija Ivana Šukera i Martinu Dalić.

Vezani članci Predsjednik SAD-a Donald Trump Trump nakon napisa da duguje za porez: "Platio sam milijune dolara, imao sam pravo na olakšicu" Donald Trump Amerika na nogama: Trump godinama nije plaćao porez - "To su potpuno lažne vijesti, izmišljene, lažne"

Za 13 posto krivi su bivši šefovi porezne uprave. Svaki deseti Hrvat za nastalo stanje krivi porezne dužnike, a tek 5 posto građana krivi referente koji rade u poreznim upravama. Da su krivi svi, vlast i država općenito, misli 16 posto građana, a ne zna njih 8 posto.

>> Prva reakcija građana na objavljivanje liste poreznih dužnika!

Da su bivši ministri krivi misli 51 posto birača vladajuće kolacije, ali i 44 posto HDZ-ovih birača.

A kako naplatiti dug? Svima odmah sve ili nekima oprostiti. 79 posto građana misli da se država treba jednako odnositi prema svim poduzećima i tvrtkama i sve naplatiti. 17 posto građana bi oprostilo ili bilo popustljivo prema onim tvrtkama i obrtnicima koji se nalaze pred stečajem. Ne zna njih 5 posto.

Nepopustljivi birači

Rijetko kada, ali po ovom pitanju i birači vlasti i oporbe slažu se s 80 posto da država mora biti jednaka prema svima, točnije da nema popuštanja.

Građanima ništa oprostiti

Kao i prema poduzećima i obrtnicima , većina birača misli da se država treba jednako odnositi prema svim građanima. To misli 65 posto Hrvata. A 27 posto misli da država treba biti popustljiva prema onima od kojih se može naplatit samo prodajom osobne imovine. 8 posto ne zna.

HDZ-ovci za žestoku naplatu nad građanima

Zanimljivo je da 71 posto HDZ-ovih birača želi nepopustljivost države prema građanima, a to želi ipak u manjem broju, ali 62 posto birača vladajuće kolacije.

Podsjetimo, jučer smo objavili rezultate istraživanja o prvim reakcijama građana na objavu liste poreznih dužnika. Rezultati istraživanja pokazali su da građani odobravaju objavu liste - 75 posto građana podupire, a njih tek 19 posto ne podupire objavu porezne liste dužnika. U nizu, za Vladu crnih i negativnih brojki, za 6 posto građana ovo je prvi potez Vlade u zadnjih nekoliko mjeseci koji doživljava tako veliku potporu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.