Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje Dnevnika Nove TV

EKSKLUZIVNO Evo tko bi osvojio vlast u Osijeku da su izbori danas

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osijek je trebao biti grad u kojem je utrka za gradonačelnika trebala biti predvidljiva zbog pobjede Krešimira Bubala. No istraživanje DNEVNIKA NOVE TV pokazuje da Krešimir Bubalo u drugom krugu ne može biti siguran u pobjedu.

Krešimir Bubalo u prvom krugu Osijeku vodi s 32,8 posto. Odmah iza njega je kandidat HNS-a,SDP-a i HSZ-a Ivica Vrkić sa 20,5 posto. Jaroslav Pecnik ima 16,7 posto s listom Laburista, a HDZ-ova uzdanica Dražen Vidović ima potporu od 9,5 posto. Dva pravaša, ali na različitim stranama nalaze se pri dnu utrke za gradonačelnika. Gordan Matković s listom HSP Ante Starčević ima 6,6 a Anto Đapić kao nezavisni osvaja 6,2 posto. Onih koji su se opredijelili za druge kandidate i neodlučnih ima 7,9 posto.

Pročitajte i ovo Smještaj za rehabilitirane ovisnike u Osijeku - 3 Nova šansa Kućni red, rad s psihologom, mogućnost zaposlenja: "Ovdje se život odvija po određenim pravilima" Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice

Bubalo vs. Vrkić

Krešimir Bubalo u drugi krug vjerojatno bi ušao s Ivicom Vrkićem, a sadašnje istraživanje govori kako su dva kandidata poravnata. Bubalo osvaja 46,2 posto, a Vrkić 44 posto glasova birača. Na izbore neće izaći njih 6,7, a 3 posto birača još odlučuje kome dati glas.

Što osvaja Bubalo, a što Vrkić

Krešimir Bubalo može računati na više ženskih glasova - njih 48 posto, ali i najzastupljeniji je s potporom mladih birača do 30 godina s 54 posto. Za njega više glasuju oni s osnovnom školom - njih 52 posto ali i iz prigradskih naselja - njih 49 posto.

Ivica Vrkić pak može računati na više muških glasača - njih 49 posto, na birače od 45 do 60 godina - njih 47 posto, te one s višom ili visokom školom ili na njih 49 posto. Stanovnici grada najviše glasova, 47 posto, dati će Vrkiću.

>> EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE Doznajte koga Splićani žele za gradonačelnika

Bubalo lako pobjeđuje protivnike

Krešimir Bubalo zato laku pobjedu može očekivati ako u drugi krug uđe Jaroslav Pećnik. Njega pobjeđuje s 52,3 naspram 38,3 posto. Pobjeđuje i HDZ-ova kandidata Dražena Vidovića s 57 naspram 25,2 posto, a i Anto Đapić doživio bi poraz protiv Bubala. U toj kombinaciji Bubalo osvaja 58,4 a Đapić 25,2 posto glasova.

Gradsko vijeće Osijeka – HDSSB prva lista

HDSSB može računati da će biti prvi list s 28,3 posto potpore. SDP,HNS I HSU sada će biti drugi s 18,1 posto, a Laburisti su s 11,6 posto su treća stranka u gradskom vijeću Osijeka. HDZ sa svojom listom ima 10,3 posto, a nezavisna lista Zvonak Horvata ima 7,9 posto. HSP sa svojom listom osvaja 7 posto. Opredijeljenih za ostale stranke ili neodlučnih birača je 16,5 posto.

Bubalu 'trojka', stanje u Osijeku sve lošije

Školskim ocjenama, gradonačelnik Bubalo može računati na trojku. No zato većina stanovnika Osijeka nije zadovoljna stanjem u gradu.

Njih 59,8 posto misli kao je stanje u gradu lošije u odnosu na protekle 4 godine. Da je isto misli njih 22,3 posto, a da je bolje samo njih 14,9 posto. 3,1 posto ne zna.

Odnos Vlade prema Osijeku nepromijenjeno loš

HDSSB godinama gradi političku kampanju na Osijeku kao gradu kojega Vlada kažnjava, tako su tvrdili dok je na vlasti bio HDZ. No istraživanje pokazuje da većina građana tog grada misli da je ova vlada ista kao i prethodna, te da se prema Osijeku ponaša jednako. To misli njih 44,2 posto. Da je lošije misli pak njih 34,2 posto, a da je bolje samo 17 posto birača. Njih 4,7 posto ne zna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene