Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon Keruma

EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE Doznajte koga Splićani žele za gradonačelnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Split bira nakon četiri godine Željka Keruma, ali je još dosta nepoznanica, a najveća je hoće li u utrku za banovinu ući Ivan Grubišić. To je faktor koji bi mogao odrediti same splitske izbore. Ulazak ili ne, bitno mijenja odnose političkih snaga u Splitu. Vidljivo je to iz istraživanja DNEVNIKA NOVE TV kojega je provela agencija IPSOS PULS

Ivan Grubišić, ako se odluči ući u utrku za gradonačelnika, u prvom bi krugu osvojio 23,3 posto glasova. Odmah iza njega je HDZ-ova nova nada Vjekoslav Ivanišević s 18,3 posto, a SDP-ov kandidat Ivo Baldasar ima 14,8 posto birača. Anđelka Visković, kao Kerumova desna ruka, sada neovisna mogla bi osvojiti 11,7 posto birača, a Jure Šundov koji zapravo vodi Split operativno, ako se kandidira, osvojio bi 8 posto glasova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Split sve siromašniji Kerum našao vremena za pjesmu, ali ne i za novu pučku kuhinju Slika nije dostupna Kandidirat će se za župana Grubišić: U Splitu vlada rasulo, neka rupe krpaju oni koji su ih napravili

Sanja Bilač do jučer u HDZ-u, sada neovisna, osvojila bi 4,4 posto, a sličan postotak imao bi i nezavisni Tomislav Zaninović. Od ostalih kandidata, Luka Podrug ispred HČSP imao bi 3,2 posto, a Milan Štrljić ispred laburista osvojio bi 2,7 posto birača. Ostali kandidati imaju 2,5 posto, a neodlučni 6,8 posto.

GRUBIŠIĆEVI BIRAČI SU
Ivan Grubišić, ako se odluči za utrku, ima zastupljene muške birače, njih 25 posto. Imao bi veću potporu među biračima od 45 do 60 godina s 28 posto. Podupire ga isti postotak birača sa srednjom školom, a njih 31 posto iz prigradskih naselja. Grubišić, zanimljivo, uzima 14 posto birača SDP-a, a tek 4 posto birača HDZ-a.

Nakon objave rezultata pitali smo don Ivana Grubišića namjerava li se uopće kandidirati. On kaže da još nije odlučio, ali mogao bi do kraja tjedna. IVANIŠEVIĆEVI BIRAČI SU PAK....

Vjekoslav Ivanišević može računati na više birača iznad 60 godina i to njih 24 posto. Birači s osnovnom školom, njih 28 posto, je uz splitskog HDZ-ovca. HDZ-ov kandidat, primjerice, ima dobru startnu poziciju, od svih kandidata uzima najviše među ostalim biračima, točnije njih 18 posto, ali i među neodlučnim biračima uzima 20 posto.

>> Danas bi Bandić pobijedio, doznajte tko su njegovi birači!

SDP-ov BALDASAR MOZE RAČUNATI NA…
Birači stariji od 60 godina, njih 19 posto je uz SDP-ova kandidata, ali i oni s višom školom ili fakultetom, točnije njih 19 posto. Njegov je osnovni problem što ima od svih ozbiljnih kandidata najmanju potporu među svojim biračima i to samo 59 posto.

TKO ĆE U DRUGI KRUG NE ZNA SE
GRUBIŠIĆ vs. VISKOVIĆ
Ivan Grubišić, ako uđe u utrku u drugi krug ulazi kao favorit. Naime, on bi osvojio 47,5 posto u srazu s Anđelkom Visković koja osvaja 37,5 posto birača. 8,3 posto birača ne bi izašlo na izbore, a njih 6,6 ne zna. Grubišić u drugom krugu može računati više na birače ljevice, a Anđelka Visković na birače desnice

VISKOVIĆ vs. IVANIŠEVIĆ
Anđelka Visković imala bi prednost i u drugom krugu spram Vjekoslava Ivaniševića. Zamjenica gradonačelnika imala bi 43,3 posto glasova, a HDZ-ov kandidat dobiva 38,3 posto birača.

VISKOVIĆ vs. BALDASAR
Anđelka Visković pobijedila bi kandidata SDP-a Ivu Baldasara. Visković osvaja 51,1 posto glasova, a Ivo Baldasar ima 26,6 posto birača uza sebe.

GRUBIŠIĆ vs. IVANIŠEVIĆ
Ivan Grubišić pobijedio bi HDZ-ovca Ivaniševića. Nezavisni Grubišić imao bi 53,6 posto, a Ivanišević 38 posto potpore Splićana.

GRUBIŠIĆ vs. BALDASAR
Ivan Grubišić pobjeđuje i Ivu Baldasara Ivu i to s 52,9 naspram 25,6 posto.

 

SPLIT SVE JE MOGUĆE
Ovo su samo neki mogući scenariji tko bi kako i u kojim kombinacijama mogao ući u drugi krug, no predvidjeti novog gradonačelnika danas je teško. Što se tiče stranačkih lista u gradskom vijeću u Splitu bi relativni pobjednik bio Ivan Grubišić s svojom listom jer bi osvojio 23,2 posto. Ohmah Iza je lista SDP-a s 19,5 posto glasova. A HDZ-ova list aimala bi 15,2 psoto glasova. Nezavisna lista Anđelke Visković osvojila bi 8,3 posto glasova, a Kerumova lista bi bila na pragu od 5,2 posto.


Laburisti su ispod praga za sada s 4,1 posto. Lista Ljubice Vrdoljak je na 3,3 posto, a Lista Tomislava Zaninovića je na 2,6 posto. HSP Ante Starčevića ima 2,4 posto, a HSP 2,2 posto. Sanja Bilać, ako odluči izaći s listom, imala bi 1,8 posto potpore birača. HNS bi osvojio 1,2 posto, HČSP 1 posto, a ispod jedan posto je HSS s 0,8 posto, HSU s 0,6 posto. HSLS s 0,5 posto HDSSD s 0,2 posto. Neka druga stranka osvojila bi 2,3 posto, a neodlučnih birača je 5,8 posto.

KERUMOVE 4 GODINE NAZADOVANJA

Željko Kerum odlazi s mjesta gradonačelnika i ostavlja Splićane u velikom nezadovoljstvu. Istraživanje DNEVNIKA NOVE TV pokazuje kako 71,3 posto građana misli da se stanje u Splitu pogoršalo. Njih 21,5 misli da je stanje isto, a samo 5,5 posto Splićana misli kako se živi bolje.

Da žive lošije misle birači svih opcija u Splitu, samo Kerumovi birači, njih 58 posto, misli kako je stanje isto. Kerum je dobio „dvojku“ i ocijenjen je s ocjenom 2,1. Zanimljivo kako ga 38,4 posto građana ocjenjuje jedinicom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene