Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok ekonomisti pozivaju banke da preuzmu više rizika u poslovanju kako bi potaknule gospodarski rast, te da olakšaju uvjete kreditiranja, banke poručuju - ništa od toga!


Dio ekonomista poziva banke da preuzmu više rizika u poslovanju kako bi potaknule gospodarski rast. Žele da olakšaju uvjete kreditiranja te smanje kamatne stope za podzetnike. Ništa od toga, poručile su Banke. U ovom trenutku to ne mogu učiniti jer su im marže na kamate minimalne te imaju velik broj kredita koje ne mogu naplatiti.

Nastavlja se pad BDP-a, u plusu samo turizam

Vezani članci Bankomat Ekonomist o smanjivanju prešutnih minusa: "Banke su iskoristile tu situaciju. Banke ne bismo smjeli gledati kao socijalno osjetljive institucije, one zato ne postoje" Banke i prešutni minus - 3 Što će biti s prešutnim minusima? Goran Aleksić kaže da banke love u mutnom, one se pravdaju: "To je fleksibilan proizvod za one kojima novac treba brzo"

Hrvatski poduzetnici mogu pokrenuti poslove i gospodarstvo, poručuje Udruga poslodavaca, ali im nedostaje novca. 'Ono što je veliki problem s malim poduzetnicima to je dostupnost kredita i što su rokovi kredita smanjeni i kako dobit pada sve je teže na kraće rokove vraćati te kredite.', rekao je Petar Lovrić iz Hrvatske udruge poslodavaca, malo i srednje poduzetništvo.

Ekonomist Tomislav Ćorić smatra kako su banke jedine koje u ovom trenutku mogu preuzeti rizik i pomoći gospodarstvu. 'Najveća pomoć poduzetnicima bi bila u labavljenju kreditnih uvjeta i ukoliko je moguće u smanjenju kamatnih stopa', rekao je Tomislav Ćorić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Zbog kroničnog nedostatka radnih mjesta Hrvati sve kasnije napuštaju roditeljski dom

Banke tvrde kako za to nemaju prostora jer su marže na kamate minimalne, a nenaplativost kredita velika. 'Trenutno banke nažalost ne mogu napraviti ništa. Ne može narodna banka sama, nitko ne može sam napraviti treba se sve skupa poklopiti', izjavio je Zoran Bohaček iz Hrvatske udruge banaka.

'S druge strane njihovi visoki profiti u proteklim godinama, i u krizi, definitivno su kreirali određenu bazu za daljnju kreditnu aktivnost i za preuzimanje rizika nešto nižoj dobiti', dodaje Tomislav Ćorić

HNB
se poziva da ublaži stroge uvjete bankama. Oni pak poručuju kako će i dalje strogo čuvati stabilnost financijskog sustava te da su prošle godine rasli krediti poduzetnicima.

Hrvatsko gospodarstvo zadnji je put bilo u plusu daleke 2008.

'Hrvatska narodna banka je učinila tu jednu mjeru, dakle uvela je mogućnost bankama da ako kreditiraju poduzetnike da u tom kontekstu mogu doći do dodatne likvidnosti i dodatnih sredstava.' rekao je savjetnik ureda guvernera HNB-a, Ante Žigman.

Vlada je poduzetnike prozivala da premalo investiraju, no oni poručuju kako su prozivke sulude. Pitaju se zašto onda u tako sjajnoj poslovnoj klimi nema navale stranih investitora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju