Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ekološke udruge: 'U Hrvatskoj se građane sustavno ubija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekološke udruge su povodom Međunarodnog dana voda, ocijenile da se sustav zaštite okoliša u Hrvatskoj raspao, da nadležne službe za zaštitu prikrivaju ekološke incidente, štite zagađivače i kapital, a građane se, kako kažu, konstantno truje i ubija.

Predstavnici nekoliko ekoloških udruga su na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru, u organizaciji Kluba regionalnih stranaka, istaknuli kako posljednji slučajevi ekoloških incidenata, kao oni u Sisku i Karlovcu, ukazuju da se država ne brine za svoje građane, zbog čega su primorani potražiti zaštitu izvan Hrvatske.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Osuo paljbu Milanović ponovno žestoko udario po Plenkoviću i HDZ-u: "Još nije odgovorio kako je nestalo 139 milijuna eura iz Ine" Zapaljena kuća u Sisku policija traži počinitelja Ostali su bez svega i trebaju vašu pomoć! Zapalili su im kuću dok je u njoj bilo jedanaestero djece: "Ne znamo gdje ćemo spavati"

'Sustav zaštite okoliša se raspao', ocijenio je Vjeran Piršić iz
udruge Eko Kvarner, istaknuvši kako studije zaštite okoliša negiraju ekološke incidente kod odobravanja projekata, da postrojenja i dalje u okoliš ispuštaju nedozvoljene kontaminacije, i to bez reakcija nadležnih službi, da sanacija okoliša u stvari predstavlja 'pometanje problema pod tepih'.

'Reakcija u slučaju incidenata nema, građane se godinama truje i ubija. Cijeli sustav je mutirao kako bi štitio zagađivača i kapital', rekao je Piršić. U prilog tvrdnji o zaštiti zagađivača naveo je nedavnu čestitku predsjednika države Stjepana Mesića Ini kao društveno odgovornoj kompaniji.

'Pitajte građane Siska je li Ina društveno odgovorna kompanija', kazao je.

Danijel Pavlić iz sisačke Eko akcije novinarima je pokazao snimku naftne mrlje na Kupi i Savi kod Siska, koju su snimili ribiči, a za koju, kaže, nadležne službe negiraju njezino postojanje.

Predstavnici ekološke udruge iz Savskog Marofa upozorili su na Plivino 40-godišnje odlaganje otpada u tamošnji potok, zbog čega su, kažu, građani sve više obolijevali, ali država ne čini ništa da ih zaštiti i kazni odgovorne.

Aktivisti ekoloških udruga istaknuli su da nisu protiv industrije, protiv Ine i Plive, ali da neće tolerirati da truju građane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene