Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udruga Eko Kvarner:

'Istraživanje i eksploatacija nafte preopasan i nepotreban projekt'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga Eko Kvarner iz Omišlja ocijenila je u petak u priopćenju da su istraživanje i eksplatacija plina u Jadranu relativno prihvatljivi, a istraživanje i eksploatacija nafte preopasan, nerazuman i nepotreban projekt koji forsira nesposobna i neodgovorna Vlada.

"Naša udruga i dalje smatra da je istraživanje i eksplatacija plina u Jadranu, po dosadašnjim višedesetljetnim iskustvima, relativno prihvatljiv projekt, ali kada se radi o istraživanju, a pogotovo eksplataciji nafte, smatramo da je to preopasan, nerazuman i nepotreban projekt koji forsira jedna očito nesposobna i neodgovorna Vlada", stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Davor Filipović Promjene Filipović: ''Preuzimanje OMV-a Slovenije dobro je za Inu'' Ilustracija transakcija MOL prodaje 39 benzinskih pumpi, s Inom preuzima OMV Slovenija: "Profitirat će kupci"

Iz Eko Kvarnera ističu da su danas na internetskim stranicama objavili dokument za koji "imaju spoznaju da je konačna verzija 'Strateške procjene utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu' te još neke prateće dokumente".

Eko Kvarner: Onečišćenja iz Rafinerije sve češća

"Na taj smo se potez odlučili suočeni s upravo suludim ponašanjem Vlade koja je na današnjoj sjednici nastavila proces dodjeljivanja koncesija za istraživanje nafte u Jadranu kompanijama koje su za to iskazale interes", ističe se u priopćenju.

Iz Eko Kvarnera tvrde kako u vezi s objavljenim dokumentom svih 20-ak konzultiranih stručnjaka smatra da je njegova kvaliteta skandalozna i da je ta studija, kao i odbačena Studija utjecaja na okoliš za projekt 'Družba Adria', pisana da opravda, a ne da ocijeni predloženi i opasan zahvat za okoliš.

Osim toga, smatraju da je cijeli proces dodatno skandalozan i društveno veoma opasan zbog najmanje tri razloga.

Kao prvi razlog navode to što je dodjeljivanje koncesija počelo a da se nisu ispunili zakonski uvjeti, tj. nije proveden zakonski propisan postupak procjene utjecaja na okoliš jer skandalozna studija koju su danas objavili nije prošla čak ni internu ocjenu u tijelima Vlade.

Drugi je razlog to što se cijeli proces vodi bez ikakve javne rasprave i sudjelovanja stručne i zainteresirane javnosti. "Vladi nije palo na pamet čak ni da organizira stručne skupove na kojima bi se moglo iznijeti mišljenje o tom projektu", dodaje se.

U vezi s trećim razlogom, iz Eko Kvarnera ocjenjuju da je "tim potezom i upornim gušenjem sustavnog korištenja obnovljivih izvora energije (Hrvatska za fotonaponske elektrane odobrava godišnju kvotu koju Njemačka instalira u jednom danu iako ima znatno manje sunčanih sati) Vlada pokazala da nema namjeru pokrenuti sustavnu tranziciju Hrvatske u postfosilno gospodarstvo iako za to ima idealne uvjete, čime bi se moglo pokrenuti gospodarstvo i otvoriti mnoga radna mjesta, kao u SAD-u, Njemačkoj i Danskoj".

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izvijestio je danas da je dozvolu za istraživanje i eksplataciju ugljikovodika na deset mjesta na Jadranu dobilo pet kompanija - Marathon Oil, OMV, Eni, Medoilgas i Ina. Odluku o dodjeli deset dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu donijela je Vlada na zatvorenom dijelu sjednice. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene