Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Riječka rafinerija kao krivac

Eko Kvarner: Onečišćenja iz Rafinerije sve češća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga Eko Kvarner upozorila je na rastuće onečišćenje koje prijeti građanima Rijeke. Smatra da je Ina glavni krivac.

Sigurnost i zdravlje Riječana ugroženo je zbog onečišćenja okoliša koje dolazi kao posljedica rada pogona Rafinerije nafte Rijeka. To su danas na konferenciji za novinare istaknuli predstavnici Udruge Eko Kvarner. Smatraju da su mještani Kostrene koji žive kraj rafinerije u opasnosti, te da bi Ina trebala prestati s onečišćivanjem ili ih preseliti na drugu lokaciju.

Pročitajte i ovo Zagađenje mora u Kostreni, ilustracija - 3 Širi se smrad Dvije hrvatske plaže nisu preporučljive za kupanje, stanovnici ogorčeni: "Ono što osjećam je prestrašno" INA radnik (Foto: Dnevnik.hr) Stagnacija Neizvjesna budućnost Ine dovodi u pitanje radna mjesta: Radnici sve zabrinutiji, pomaka po pitanju otkupa nema

Članica Eko Kvarnera Gordana Vukoša koja živi kraj rafinerije, na konferenciju je donijela uzorak crnog i masnog tla s plaže na kojoj se kupa, a koja je kako kaže, sada onečišćena naftom. Rekla je i da su već obavještavali inspekcije da se pogoni tretiraju jakim kemikalijama koje se ispuštaju u more, no nisu naišli ni na kakvo razumijevanje.

Bitka za Inu

Upozorila je na mrlje od nafte i katrana koje su se pojavile na plažama. Smatra da one potječu iz Ininih pogona, iako su iz Ine to opovrgli. 'Upravo se zbog nedovoljnog održavanja i ulaganja u pogone događaju onečišćenja, kao i nedavni požar', ustvrdila je. Mještane nitko nije obavijestio o požaru u rafineriji, upozorila je.

'Očito je da se Ina raspada i da rafineriju vode neodgovorni ljudi', rekao je predsjednik Eko Kvarnera Vjeran Piršić. Piršić je na konferenciji govorio i o transportu kurdske nafte preko terminala u Omišlju upitavši je li itko u Hrvatskoj napravio sigurnosnu procjenu tog Janafova pothvata. Dodao je kako on 'sigurno zna da to nije napravljeno i da je vidljivo da nisu povećani sigurnosni standardi'.

Rekao je da je riječ o nafti kojom Kurdi plaćaju rat protiv najradikalnije islamske frakcije u Iraku te da neki stručnjaci smatraju da je transport te nafte uzrokovao 'ekstremni rast sigunosne ugroze'.  (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene