Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dozvole za istraživanje

Objavljena imena 5 tvrtki koje će vaditi naftu iz Jadrana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dozvole za istraživanje i eksploataciju nafte u Jadranu dobilo je pet tvrtki - Ina, OMV, Marathon Oil, Eni i Medoilgas.

Vlada je na zatvorenom dijelu donijela odluku o izboru pet tvrtki s kojima će pregovarati o koncesijskim ugovorima za istraživanje i eksploataciju plina i nafte u hrvatskom jadranskom podmorju. Dozvolu su dobili - Ina, OMV, Marathon Oil, Eni i Medoilgas.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Drastično poskupljenje Novi šok za građane! Dnevnik Nove TV doznaje da Vlada neće intervenirati u cijene goriva: Pogledajte koliko će stajati benzin, a koliko dizel Slika nije dostupna Intervencija Vlade Nemojte se iznenaditi: Pogledajte koje će vas cijene danas dočekati na benzinskim pumpama

Konačni zakonski rok za potpisivanje ugovora je tri mjeseca od izdavanja dozvola, točnije 2. travnja.

Konzorcij ponuditelja Marathon Oil i OMV dobio je dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na sedam istražnih prostora (Sjeverni Jadran 8, Srednji Jadran 10, Srednji Jadran 11, Srednji Jadran 22, Srednji Jadran 23, Južni Jadran 27 i Južni Jadran 28). Konzorcij ponuditelja Eni i Medoilglas dobio je dozvolu na jednom istražnom prostoru (Srednji Jadran 9), dok je Ina dobila dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na dva istražna prostora (Južni Jadran 25 i Južni Jadran 26).

'Sretna Nova godina'

'Sretna Nova godina, puno energije, strpljenja i razuma u borbi s onim što nam je preostalo da završimo i posijemo sjeme novog mandata, kao što je jedan gospodin rekao ovih dana', zaželio je premijer Zoran Milanović suradnicima na početku sjednice Vlade.

'U Novu godinu ulazimo s nekoliko mjera koje su socijalne i razvojne, prije svega one koje će građanima omogućiti veće prihode. Ide se s jednim širim programom oprosta dugova, najbogatiji i najjači opraštaju najsiromašnijima. Idemo i s novim sustavom obračuna PDV-a za male obrtnike.

Nastavit ćemo obračun s korupcijskom hobotnicom, koja u Hrvatskoj i dalje stanuje sa svim stanarskim pravima. I danas imamo političare koji pružaju otpor, prijete DORH-u, kažu da svoje ne daju i slikaju se uz bok predsjednika stranaka. Nama je vladavina prava kredo i ako netko od tzv. naših treba platiti cijenu, platit će je. I to je ta podjela na nas i njih. Jedan dio birača prašta, i pravi se da to ne postoji. Mi smo podvrgnuti oštrim kriterijima i neka tako i ostane u 2015. godini', kazao je premijer.

'Početna cijena 60,03 milijuna kuna'

Vlada je usvojila prijedlog odluke o početnoj cijeni od 60,03 milijuna kuna za prodaju 54,38 posto dionica Imunološkog zavoda. Kontrolni paket od 25 plus jednu dionicu država će zadržati u svom vlasništvu. Na javni poziv stiglo je osam pisama namjere za dokapitalizaciju tvrtke. Potencijalni investitori pozvat će se na dostavu obvezujućih ponuda za kupnju dionica u roku od 15 dana od danas.

'Imali smo tri mjeseca veliku rupu u poslovanju, oduzete dozvole... isplatili smo zaostale plaće prije Božića, sada kada poslovanje više nije ugroženo, pravo je vrijeme za nastavak prodaje Imunološkog', kazao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

'Napravit ću gaf'

'Sada ću napraviti jedan gaf, a to je prema definiciji američkog političkog novinarstva - političar čini gaf kada govori istinu. Ovo će bit godina gafova. Imunološki zavod je jedan primjer tvrtke koja se našla u problemima zbog nemara HDZ-ove Vlade. Nama je stalo, ali ne možemo raditi ispod stola nego po proceduri. Imunološki zavod neće se uspjeti raščerupati nego će nastaviti raditi', poručio je Milanović.

Početna cijena za kupnju dionica je 49,30 kuna po dionici, a investitor je dužan osigurati investicijsko ulaganje od najmanje 100 milijuna kuna za izgradnju novog postrojenja za proizvodnju, koje će osigurati trajno dobivanje dozvola za proizvodnju virusnih i bakterijskih cjepiva i krvnih derivata iz ljudske i životinjske plazme te alergena i preparata iz životinjske krvi. Rok završetka investicijskog ciklusa je godinu dana od potpisivanja ugovora o prodaji i prijenosu dionica.

Vlada uskratila povećanje plaća državnim i javnim službenicima

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene