Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriva šećerana?

Eko katastrofa u Osijeku: Što su velike sluzave nakupine na Dravi!?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osječki ribiči i nautičari zamijetili su u Dravi velike količine sluzavih nakupina.

Oni tvrde da nečistoće dolaze iz osječke Tvornice šećera u kojoj je upravo u tijeku kampanja šećerne repe. Dok ribiči negoduju, iz Šećerane poručuju da s njihovom otpadnom vodom u Dravu stiže samo zemlja koja nije opasna za okoliš.

Pročitajte i ovo Požar u Osijeku Tijekom noći VIDEO Veliki požar u Osijeku: Vatra progutala napuštenu halu HŽ-a Neobičan prizor u Brijunskom akvatoriju Jezivo Neobičan prizor na Jadranu, neki su uvjereni: "To je napad morskog psa..."

Sluzave i ljepljive nakupine u Dravi zamijetili su osječki ribiči i nautičari. 'U tijeku kampanje šećerne repe dešava se ovo. Ispušta se u ogromnim količinama. Mi mislimo da je to neka melasa ili tako nešto, neki nusproizvod', kazao je ribič Anđelko Šimić.

Ribiči tvrde da je sluzava tvorevina pogubna za ribu. 'Ribice su usisale dio te sluzi u sebe i vjerojatno su od toga uginule. Veće ribe to uspiju izbaciti iz sebe, ali ove manje ne', kazao je Šimić.

Onečišćenje u Dravu stiže iz osječke Šećerane. 'Otpadni kanal, on zaista ima jednu smeđu boju, no to je apsolutno boja samo zemlje, zemlje koja dolazi s repom', kazao je Miroslav Klein iz Tvornice šećera Osijek.

>>
Uprava Krškog otkrila detalje o stanju u nuklearki

Osim zemlje, tvrde u Šećrani, u otpadnoj vodi nema drugih sastojaka. 'Nikakav šećer ne izlazi van, nego je to organski materijal koji se biološkim načinom raspada. Ništa drugo', tvrdi Klein.

Ipak europski propisi od osječke šećerane traže da količinu otpadnih voda smanji tri puta. 'Koncepcija pročišćivača otpadnih voda bit će na nivou bilo koje zapadno-europske tvornice. Ako to ne učinite do konca 2016.- što će s vama biti? Nema šećerane', kazao je Klein.

Inspektori tvrde da nemaju dojavu o onečišćenju. Inače, tvrtke poput Šećerane imaju vodo-pravnu dozvolu za ispuštanje određenih količina otpadnih voda. Redovite kontrole nisu pokazale ništa što nije u granicama dozvole. Inspekcija tvrdi da će do kraja kampanje šećerne repe pojačati svoj nadzor, a na teren su dužni izaći na svaku dojavu građana. Da su ribiči iz naše priče nazvali 112, inspektori bi već bili na terenu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene