Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završena temeljita obnova

Simbol Osijeka dobio novo ruho: Ekipa Dnevnika Nove TV prva prešla preko visećeg mosta

Aktualno Galerija Obnovljen viseći most u Osijeku - 2 Obnovljen viseći most u Osijeku - 2 Foto: DNEVNIK.hr Obnovljen viseći most u Osijeku - 4 Obnovljen viseći most u Osijeku - 4 Foto: DNEVNIK.hr Obnovljen viseći most u Osijeku - 3 Obnovljen viseći most u Osijeku - 3 Foto: DNEVNIK.hr Obnovljen viseći most u Osijeku - 5 Obnovljen viseći most u Osijeku - 5 Foto: DNEVNIK.hr +2 Obnovljen viseći most u Osijeku - 1 Galerija 1/7 >>
Osječani od petka navečer ponovno mogu šetati i voziti bicikle preko svog omiljenog visećeg mosta. Završena je njegova temeljita obnova. Statika tog gradskog simbola proteklih je godina bila ozbiljno narušena pa je bilo nužno sanirati i betonsku površinu i čeličnu užad koja ga drži.

Ekipa Dnevnika Nove TV prešla je preko osječkog visećeg mosta i prije nego je otvoren. Inače, ovo je prva temeljita obnova visećeg mosta koji je izgrađen početkom osamdesetih.

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Prijeti mu visoka kazna DORH podigao optužnicu protiv policajca koji je ubio studenticu u Osijeku Veliki brat u Osijeku - 2 Sve mogu zabilježiti Veliki brat stigao u grad na istoku Hrvatske: "Kamere imamo na pet kritičnih mjesta, a cilj je sve premrežiti"

"Ovo je jedinstven most u Republici Hrvatskoj i ovakvi mostovi su rijetkost u Europi", kazao je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

U dvije godine radova, izmijenjena su 102 gornja priključna elementa, sanirani su upornjaci, a novo ruho dobilo je i 50 armiranobetonskih hodnih ploča.

"Prva i druga faza je 14,5 milijuna kuna, prva faza je bila čelična konstrukcija, druga faza je betonska konstrukcija", dodaje.

Viseći most simbol je grada Osijeka, a posebnim ga smatraju i Osječani i struka. Ima i važnu ulogu jer grad spaja s drugom stranom obale.

"Njegova specifičnost je i u tome što je doista ključan za aktiviranje i korištenje lijeve obale gdje je sad obnovljena Kopika, gdje su šetnice, trim staze, ZOO vrt", navodi Željka Jurković iz Društva arhitekata Osijeka.

Zatvoren od listopada prošle godine

Za bicikliste i pješake bio je zatvoren od listopada prošle godine.

Reporterka Marina Bešić Đukarić o mostu i 2. Osječkoj ljetnoj noći je razgovarala s direktoricom Turističke zajednice Osijek Tajanom Rogulja.

Bogata kulturna ponuda predvidila je program za djecu, ali i odrasle.

"Imamo vinski kutak, ponudu vina s osječkom adresom vinara i lokalnih obrtnika, a sve prati DJ i lokalni ugostitelji koji rade do duboko u noć", rekla je.

"Turističke brojke su jako dobre, 95 posto ostvarenih noćenja u odnosu na 2019. godinu", dodala je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene