Nastavlja se saga oko provjere referendumskih potpisa. Obje inicijative žele reviziju, a ministarstvo brusi detalje oko omogućavanja uvida u potpise za one koji su zainteresirani. Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je kako će to izgledati i tko sve uopće može doći i dobiti uvid u potpise.

Galerija Potpisi referendumskih inicijativa Narod odlučuje i Istina o istanbulskoj (Foto: Dnevnik.hr) +0 Potpisi referendumske inicijative Istina o istanbulskoj (Foto: Dnevnik.hr)

Samo potpisnici mogu podnijeti zahtjev za uvid. Prvi korak je popunjavanje ovakvog obrasca koji se nalazi na stranicama ministarstva uprava. Uz to se treba priložiti preslika prednje strane osobne iskaznice i sve poslati na mail ministarstva koji je naznačen na obrascu.

Vezani članci Lovro Kuščević (Foto: Josip Regovic/PIXSELL) Ministarstvo: Predstavnici inicijative "Narod odlučuje" odbili izvršiti uvid u nevažeće potpise Lovro Kuščević (Foto: Dnevnik.hr) GONG: ''Ne želimo sudjelovati u Kuščevićevu igrokazu, nećemo biti smokvin list''

Može se zatražiti uvid u ime druge osobe, primjerice supružnika - onda se to treba naznačiti na obrascu i priložiti vjenčani list ili rodni list ako se radi o djeci i roditeljima.

"Kad utvrdimo da li su oni koji su podnijeli zahtjev, da li se nalaze na popisu onih čiji su potpisi nevažeći, mi ćemo te ljude pozvati nakon što obradimo sve zahtjeve pozvat da izvrše uvid", pojašnjava Darko Nekić, državni tajnik u Ministarstvu uprave.

Provjera će se obavljati u prostorijama APIS-a. Prije samog uvida, proći će se sigurnosna provjera, a djelatnicima se moraju predati mobiteli i kemijske. "Organizacija će najviše ovisiti o broju zaprimljenih zahtjeva građana, odnosno broju građana koje ćemo ovdje primati", kaže Saša Bilić, predsjednik uprave Apis IT-a.

Moći će se provjeriti isključivo svoj potpis. Operateri APISA će izvršiti uvid u aplikaciju koja je korištena prilikom provjere potpisa i dat će obrazloženje zašto neki potpis nije prihvaćen. Građanskim inicijativama provjera potpisa omogućit će se prostoriji APIS-a koja je pod video nadzorom i u kojoj se čuvaju sve potpisne liste.

"One će moći imati uvid u sve dokumente, odnosno u sve potpisne liste za potpisnike koji nisu važeći. Naš je plan je da to ne bi trebalo biti više od dva dana po inicijativi", kaže Bilić.

Obje inicijative podnijet će zahtjev za uvid, ali nisu zadovoljne. "Ovaj uvid u navodno nevažeće potpise izgleda kao jedna namještaljka ministra Kušćevića kojom se sprječava revizija provjere potpisa koju je obavio APIS i njegovo Povjerenstvo", smatra Luka Mlinarić iz inicijative Narod odlučuje.

Reviziju žele i jedna i druga inicijativa. "Mi želimo znati koji su to i kakvi potpisi koji su proglašeni nevažećima i zašto ih ima 3 ili 4 puta više nego što je po našoj procjeni bilo takvih nečitkih i nepotpunih potpisa", kaže Kristina Pavlović iz inicijative "Istina o istanbulskoj".

U Ministarstvu smatraju da potrebe za revizijom nema. "Mislim da je ovaj postupak u potpunosti transparentan. Znači, po svakom referendumu imaju pravo imenovati 10 svojih predstavnika koji će izvršiti uvid", ističe Nekić.

Zahtjevi se mogu slati do petka nakon čega će ministarstvo objaviti detalje postupka uvida.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju