Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz Europske je komisije danas stigla jasna poruka Hrvatskoj da europski uhidbeni nalog mora provoditi bez uvođenja vremenske odrednice od kada bi se primjenjivao.


Hrvatska će morati provoditi europski uhidbeni nalog od prvog dana članstva bez uvođenja vremenske odrednice od kada bi se primjenjivao, rekla je u srijedu Mina Andreeva, glasnogovornica povjerenice Europske komisije za pravosuđe Viviane Reading.

>> Njemačka savezna policija raspisala tjeralicu za Josipom Perkovićem!

Vezani članci Europsku zdravstvenu karticu možete podići u regionalnim centrima HZZO-a Znate li kako biti zdravstveno zaštićen u EU zemljama? Čini se da ne može lakše Gost Dnevnika Nove TV povjerenik Europske komisije Neven Mimica (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Neven Mimica o svojem petogodišnjem radu na mjestu povjerenika EU-a: "Za Hrvatsku se lobira iz Hrvatske, povjerenik se time ne bavi"

"Hrvatska će morati provoditi europski uhidbeni nalog, koji će se primjenjivati i na slučajeve koji su se dogodili prije pristupanja", rekla je Andreeva. Dodala je da Hrvatska ne može dodati posebnu deklaraciju kojom bi objavila da se uhidbeni nalog ne može provoditi retroaktivno.

Takva se deklaracija mogla dodati u vrijeme kada je donesena odluka Vijeća o europskom uhidbenom nalogu u kolovozu 2002. godine, što je tada i učinilo pet zemalja članica.

"Ta mogućnost više nije na raspolaganju Hrvatskoj", kazala je Andreeva, podsjetivši da su sličnu stvar pokušale provesti Slovenija i Češka 2004. godine kada su ulazile u EU, ali to više nije bilo moguće. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook