Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz Europske je komisije danas stigla jasna poruka Hrvatskoj da europski uhidbeni nalog mora provoditi bez uvođenja vremenske odrednice od kada bi se primjenjivao.


Hrvatska će morati provoditi europski uhidbeni nalog od prvog dana članstva bez uvođenja vremenske odrednice od kada bi se primjenjivao, rekla je u srijedu Mina Andreeva, glasnogovornica povjerenice Europske komisije za pravosuđe Viviane Reading.

>> Njemačka savezna policija raspisala tjeralicu za Josipom Perkovićem!

Vezani članci Martna Bolšec Oblak objašnjava funkcije i ovlasti unutar EU (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Utječu na živote 500 milijuna Europljana: Evo koje su ovlasti šefova najvažnijih europskih tijela Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) I dalje nema dogovora oko čelnika EU: ''Vrijeme curi, a nervoza raste, svi su sada poželjni kandidati"

"Hrvatska će morati provoditi europski uhidbeni nalog, koji će se primjenjivati i na slučajeve koji su se dogodili prije pristupanja", rekla je Andreeva. Dodala je da Hrvatska ne može dodati posebnu deklaraciju kojom bi objavila da se uhidbeni nalog ne može provoditi retroaktivno.

Takva se deklaracija mogla dodati u vrijeme kada je donesena odluka Vijeća o europskom uhidbenom nalogu u kolovozu 2002. godine, što je tada i učinilo pet zemalja članica.

"Ta mogućnost više nije na raspolaganju Hrvatskoj", kazala je Andreeva, podsjetivši da su sličnu stvar pokušale provesti Slovenija i Češka 2004. godine kada su ulazile u EU, ali to više nije bilo moguće. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook