Njemačka savezna policija obnovila je tjeralicu za Josipom Perkovićem kojeg se sumnjiči za ubojstvo Stjepana Đurekovića.


Uz sliku Josipa Perkovića njemački Savezni ured za borbu protiv kriminala Bundeskriminalamt na svojim je internetskim stranicama u tjeralici naveo i Perkovićev 'alias' Tomo Novaković te nagradu koja je ovoga puta uvećana za sedam tisuća eura i sada iznosi 12. 000 eura.

Vezani članci Slika nije dostupna Istražni sud u Madridu poništio odluku o izručenju Sindičića, traži nadopunu Slika nije dostupna München: Na suđenju Perkoviću i Mustaču svjedočio sudac Kos

'Vidjet ćemo što će Sabor donijeti. U svakom slučaju, njemačka tjeralica vrijedi za sve zemlje Europe, ali ne i za Hrvatsku, bar ne do 1. Srpnja. Iz te kože on ne može, mi smo se pravno pripremili za svaku varijantu', kazao je Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo.

Tjeralica ponovno objavljena

Njemačke su vlasti još prije nekoliko godina bile raspisale tjeralicu za Perkovićem, ali ona u posljednje vrijeme nije bila na službenim stranicama njemačkog Saveznog ureda za borbu kriminala. Međutim, u srijedu je ponovno objavljena. Ondje stoji da se Perkovića traži u svezi s ubojstvom Stjepana Đurekovića 28. srpnja 1983. u Wolfratshausenu u blizini Muenchena.

Navedene su tri adrese na kojima bi se Perković mogao nalaziti, od kojih su dvije u Zagrebu i jedna u Novom Vinodolskom. Za informacije koje mogu dovesti do Perkovićeva uhićenja u Njemačkoj ili njegova izručenja raspisana je nagrada od 12.000 eura.

>> NE DOLAZI: Najmoćnija političarka svijeta otkazala dolazak na proslavu ulaska Hrvatske u EU!

Perkovića njemački pravosudni organi sumnjiče da je kao agent jugoslavenske tajne službe Udbe sudjelovao u ubojstvu hrvatskog emigranta i nekadašnjeg direktora 'INA-Marketinga' Stjepana Đurekovića. Ubojstvo je počinjeno u vrijeme komunizma 1983. godine.

U presudi Krunoslavu Pratesu stoji da je organizator ubojstva Perković

Viši zemaljski sud u Muenchenu osudio je 2008. Krunoslava Pratesa na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u ubojstvu Đurekovića. U presudi Pratesu stoji da je organizator ubojstva bio Perković, te da je Hrvatska odbila surađivati s njemačkim vlastima u rasvjetljivanju slučaja.

Njemački mediji su nedavno objavili kako će Njemačka u okviru Europskog uhidbenog naloga, koji na snagu stupa danom pristupa Hrvatske EU-u 1. srpnja, predati Hrvatskoj zahtjev za izručenje Perkovića. Istodobno, objavljeno je da je u Saboru u tijeku procedura izmjene zakona, kojom bi se onemogućila primjena Europskog uhidbenog naloga za zločine počinjene prije 2002. godine, što bi se odnosilo i na Perkovićev slučaj.

Visoki hrvatski dužnosnici u međuvremenu su izjavili kako ta zakonska inicijativa nije povezana sa Slučajem Perković.

Poruka službenom Zagrebu

Kako smo ranije objavili, iz vladinih izvora doznali smo da je njemačka kancelarka Angela Merkel je, kako doznajemo iz vladinih izvora, otkazala svoj dolazak u Zagreb na svečanost ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Službenih izjava za sada nema, ali njezin nedolazak vjerojatno je poruka Zagrebu što se tiče zakona kojim bi se europski uhidnebni nalog ograničio na razdoblje od 2002. godine čime bi, smatraju mnogi, bila izbjegnuta mogućnost da se Njemačkoj izruči Josip Perković.
(T.Š./Agencija VLM)

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook