Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Naručiti se jednim klikom miša na liječničku pretragu od danas mogu i Zagrepčani! Takozvano e-naručivanje ubrzalo je proces dolaska liječniku, a e-liste smanjile su čekanje na pregled za 30 posto.


U samo nekoliko klikova gospođa Nada naručena je na pregled. E-naručivanje stiglo je i u Zagreb. 'Duže se čekalo, baš nemamo previše vremena iako smo u mirovini. Ovo nam je draže', kaže pacijentica Nada Stambolija. 'Nije nimalo komplicirano, vrlo elegantno i dosta brzo to ide', kaže doktorica Gabrijela Papić.

Vezani članci Prvi dan uvođenja COVID potvrda VIDEO Beroša na Rebru dočekali zvižducima, pozvana policija. Svećenik vikao: "Vješala, vješala!" Ilustracija Ukrali ga u rodilištu, 40 godina kasnije pronašao svoju obitelj: "Sad znam čiji sam..."

E-naručivanje i e-liste čekanja zaživjele su u većini Hrvatske. Zagrebačke bolnice imaju rok do 15. studenog da uđu u sustav. KB Dubrava prva je u Zagrebu krenula s uvođenjem reda. Rezultat je bio vidljiv već nakon mjesec dana. 'Imali smo osam tisuća bolesnika na listi čekanja, a sad je ta brojka oko četiri tisuće', kaže Dragan Korolija Marinić, ravnatelj KB Dubrava.

>> Unatoč najavama e-liste čekanja ipak nisu zaživjele

Na razini države, liste čekanja već su smanjenje za 30 posto. U bolnici Dubrava, e-naručivanje tek uzima maha. U proteklom mjesecu samo je 125 ljudi koristilo tu pogodnost, dok ih je gotovo 22 tisuće narudžbu zatražilo osobno ili putem telefona. 'Nisam znala, mislila sam da moram doći u bolnicu i onda sve tu srediti', kaže pacijentica Katarina.

Pacijenti još nisu u potpunosti zadovoljni, kažu, čekanja u hodnicima i dalje su preduga. Po nalogu ministarstva bolnice su uvele poslijepodnevne ambulante pojedine zahvate i preglede. Na papiru razlika je vidljiva, a uskoro bi i pretrpani bolnički hodnici trebali biti prazniji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju