Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti danas je otvoren e-kongres o endokrinologiji i dijabetologiji Endokrinologija i dijabetologija online, prvi kongres u Hrvatskoj koji se održava samo putem interneta.


E-kongres se održava do 19. svibnja, a organizirao ga je Klinički Zavod za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma "Mladen Sekso" KBC Sestre milosrdnice Medicinskog fakulteta u Zagrebu u suradnji s Razredom za medicinske znanosti HAZU-a.

Vezani članci Kapitol, Washington Incident na Kapitolu: Republikanski predstavnik htio ući s napunjenim pištoljem u Zastupnički dom Američka Nacionalna garda čuva Kapitol Trumpovi pristaše nadjačani snagama reda, propali prosvjedi najavljeni za nedjelju

Namijenjen je liječnicima opće medicine, specijalizantima i specijalistima svih specijalnosti koje imaju dodirnih točaka s endokrinologijom i dijabetologijom, a cilj mu je na jednostavan i praktičan način upoznati liječnike s najčešćim bolestima kojima se bave ta područja medicine, raspraviti aktualna pitanja i educirati liječnike pravilnom liječenju bolesnika i pravovremenom upućivanju bolesnika specijalistu endokrinologu.

Edukacija će se održati u obliku kongresa napravljenog od 46 snimljenih predavanja, a svi prijavljeni sudionici dobit će lozinku kojom će pristupiti praćenju predavanja. Pristup predavanjima bit će moguć u bilo koje doba dana za vrijeme održavanja kongresa.

Skup je otvorio dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu. dr. Davor Miličić i istaknuo da je učenje putem elektroničkih medija neizbježno u današnje vrijeme. 'Dostupnost znanja je ono što je svima potrebno', naglasio je Miličić.

Svi imaju mogućnost edukacije

Predsjednik HAZU-a, akademik Zvonko Kusić istaknuo je važnost kongresa za razvoj medicine i edukacije te podsjetio na doprinos akademika Sekse za hrvatsku medicinu. Naglasio je da je e-kongres novi iskorak u procesu edukacije i nastavak dobre prakse koju je započeo dr. Sekso kao predstojnik Interne klinike u Vinogradskoj bolnici.

Pročelnik Kliničkog Zavoda Mladen Sekso, dr. Milan Vrkljan pojasnio je da je ideja e-kongresa, nastajala zadnjih godinu dana. Taj vid edukacije, kazao je, ukida monopol nad znanjem jer će svi imati mogućnost educirati se i u osobnom kontaktu s predavačem doći do odgovora na pitanja koja ih zanimaju.

Ravnateljica KBC Sestre milosrdnice, dr. Vesna Šerić istaknula je da se takav tip kongresa, putem interneta, održava po prvi puta u Hrvatskoj. Na otvaranju e-kongresa pročitano je pismo potpore predsjednika Ive Josipovića koji smatra da će kongres pridonijeti poboljšanju edukacije na području medicine i zdravstva i unaprjeđenju internetske edukacije u Hrvatskoj.

Na otvaranju kongresa prezentirana su i dva predavanja o šećernoj bolesti, dr. Željka Vučičevića i dr. Lee Smirčić-Duvnjak. (Hina)