Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Đapić: Mesić treba objasni zašto nije odgovorio Koštunici zbog Oluje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HSP-a Anto Đapić uputio je otvoreno pismo predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću, u kojem, kako je rekao na konferenciji za novinare, traži Mesićevo jasno očitovanje o otvorenim vanjskopolitičkim pitanjima.

Đapić je kazao da Mesić nije konkretno odgovorio na HSP-ova pitanja o izjavama srbijanskog premijera Vojislava Koštunice, koji je za vojno-redarstvenu operaciju Oluja rekao da je "zločin bez kazne".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kramarić, Đapić i Vekić traže slobodu za Glavaša Slika nije dostupna Đapić bi u pregovore s HDZ-om!

- Na (pitanja s) dvije HSP-ove konferencije za novinare Mesić je odgovorio tek paušalnim ocjenama o svom radu i karakteru HSP-a, što nije zadovoljavajuće za hrvatsku javnost, rekao je Đapić.

Mesić je na HSP-ovo nezadovoljstvo njegovim sukreiranjem vanjske politike odgovorio 17. kolovoza rekavši da "dosadašnje analize pokazuju da je to dobra politika", te da je u om smislu još nije doživio "ni jednu kritiku, osim nekih radikalnih desnih krugova, u koje spada i gospodin magistar Đapić".

Đapić je na današnjoj konferenciji za novinare istaknuo da je desnica legitimna politička opcija, te da je, kao takva, pozvana ocjenjivati i argumentirano kritizirati djelovanje državnog vrha.

Predsjednika Republike još jednom je pozvao da jasno kaže hoće li na slijedećem sastanku sa srbijanskim državnim vrhom osuditi Koštuničinu izjavu, ili će ju prešutjeti, pravdajući to interesom Hrvatske.

Đapić smatra da se Srbija još nije odrekla poražene velikosrpske politike, te da izjave srbijanskog državnog vrha o Oluji pokazuju kako se politika susjedne države ne razlikuje od one iz vremena Slobodana Miloševića.

Još jednom je upozorio na loš položaj Hrvata u Vojvodini i BiH, te na neriješena granična pitanja sa Slovenijom.

Ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel "otvoreno prijeti da granična pitanja neće rješavati međunarodno-pravnim instrumentima, već političkikim pritiskom i posredovanjem, što je za Hrvatsku opasno, nepoželjno i neprihvatljivo", rekao je Đapić.

Đapić je izrazio nezadovoljstvo zbog, kako je ocijenio, stagnacije političkih i gospodarskih odnosa sa SAD-om, a posebno je upozorio na izjavu koordinatora Pakta o stabilnosti Erharda Buseka da će Hrvatska u EU ući tek 2014., što, tvrdi Đapić, u EU nije izolirano mišljenje. 

- To je alarmantno za Hrvatsku, budući da je proteklih godina napravila niz sitnih ustupaka i poteza koji, očito, nisu dostatni za ubrzani ulazak u EU, a istodobno je pogažen dobar dio vrijednosti s početka 90-ih, ocijenio je Đapić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene