Klinika Fran Mihaljević (Foto: Goran Jakus/Pixsell)
Klinika Fran Mihaljević (Foto: Goran Jakus/Pixsell)

Dvogodišnji dječak iz Bolča kod Bjelovara preminuo je u subotu u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' nakon što je u bolnicu stigao u stanju septičkog šoka. Čeka se nalaz obdukcije i detaljna histološka analiza, koji će pokazati točan uzrok smrti. Dječak je temperaturu prvi put dobio 1. ožujka, a preminuo je dan nakon drugog rođendana.


Dječak, koji je napunio dvije godine samo dan prije smrti, temperaturu je prvi put dobio 1. ožujka, a roditelji su od tada s mališanom redovito posjećivali Dom zdravlja Vrbovec.

Vezani članci Nasilje, ilustracija (Foto: Pixsell, Dubravka Petrić) Dvije godine djevojku držali u zatočeništvu. Tukli je i tjerali da prosi i krade, nekoliko puta pokušala se ubiti Policija, ilustracija (Foto: Davor Puklavec) Jeste li ga vidjeli? Policija traži 17-godišnjaka koji je nestao u Lipiku

Majka je ispričala i da su nekoliko puta dječaka vozili u Opću bolnicu u Bjelovaru, a posljednji su put kod pedijatrice u domu zdravlja bili u petak, kada je dječak ponovno dobio temperaturu. Imao je proljev i povraćao je. Liječnica je tada propisala terapiju i roditeljima rekla da, ako se tjelesna temperatura ne snizi, dječaka idućeg jutra hitno voze u Zagreb s uputnicom za pretrage.

''U subotu ujutro odmah smo sjeli u auto i krenuli za Zagreb, kako su nam i rekli. Držala sam ga cijelo vrijeme u krilu i čvrsto ga grlila. Kad smo stigli pred Zagreb, stanje mu se dodatno pogoršalo. Sav je drhtao, bio je potpuno obliven hladnim znojem. Nakon što smo stigli u Kliniku, liječnici su ga odmah prikopčali na infuziju i dali mu svu potrebnu njegu i terapiju, tako da je izgledalo kao da će sve ipak dobro završiti", ispričala je majka dječaka za 24 sata.

Umjesto rođendana - karmine

Nešto nakon 15 sati ona i suprug krenuli su kući jer su im rekli u bolnici da će se kasnije telefonom čuti s doktorima. "Te kobne večeri, svega nekoliko minuta nakon 20 sati, nazvala sam Kliniku i gotovo izgubila svijest. S druge strane slušalice rekli su mi da je naš sin prije koju minutu preminuo'', ispričala je majka preminulog dječaka.

Primarijus dr. Srđan Roglić iz klinike ''Dr. Fran Mihaljević'' kazao je da je dječak u bolnicu stigao u stanju septičkog šoka i dodaje da je bio u preteškom stanju. Još nije poznato što je prouzročilo sepsu kod dvogodišnjeg djeteta, a pravi uzrok smrti otkrit će nalaz obdukcije koju će provesti Klinika za infektivne bolesti. Radit će se i detaljna histološka analiza.

Roditelji smatraju da je u liječenju bilo propusta te da nisu poduzete sve mjere koje bi spriječile tragediju.

Dan prije tragične smrti, mališanova obitelj spremala se za slavlje njegova drugog rođendana. ''U četvrtak smo naručili tortu za njegov drugi rođendan, koji je trebao proslaviti dan kasnije. Kako je dobio temperaturu 39,8, u petak smo otišli njegovoj pedijatrici u Dom zdravlja u Vrbovec. Uz visoku temperaturu, povraćao je i imao proljev. U subotu je umro, tako da umjesto rođendanskog slavlja imamo karmine'', kazala je potresena majka za 24 sata.