Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasnost za vozače i školarce

Dvije trećine pružnih prijelaza nema punu signalizaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najopasniji i najsmrtonosniji su u Virovitici, Vinkovcima, i Sesvetama.

Stravična nesreća nedaleko od Zaboka. Dvije mlade djevojke poginule su u naletu lokomotive na osobni automobil. Još dvije su ozlijeđene, od kojih se jedna bori za život.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rok od 14 dana Strabag prijeti HŽ-u raskidom ugovora od 360 milijuna eura Mario Grbešić "Vlakovi su sigurni" Frontalni sudar vlakova izbjegnut za dlaku: "Ljudski faktor teško je izbjeći kada se dogodi situacija kao što je ova"

Neiskustvo vozačice, kiša, ali nepregledan i slabo osiguran pružni prijelaz uzroci su ove tragedije. U dva dana to je već drugo podlijetanje pod vlak. Istražili smo zato, koliko opasnih pružnih prijelaza ima u Hrvatskoj. Sneni Poznanovec sinoć je razbudio silovit udar lokomotive u automobil pun djevojaka. Tragediju je trebao spriječiti Andrijin križ i upozorenje na cesti. Nedovoljno i za mnogo iskusnije vozače od stradalih smatra Blanka koja živi pokraj prijelaza.

'Nepregledno je i s ove strane s koje dolaze vozači. Često je nepregledno jer se ne održava redovito ni trava ni sve, okolo nema nikakvih svjetlosnih signala i lako se dogodi nesreća,' rekla je Blanka Ban iz Poznanovca. Posljednja nesreća sa stradalom osobom ovdje se dogodila prije osam godina. 'Naravno da ćemo povodom ovog slučaja sjesti i razgovarati sa HŽ-om i vidjeti što se tu još može učiniti. Mada je prijelaz propisno obilježen. Radi se nažalost o propustu vozača,' rekao je Robert Pavić, načelnik prometne policije u Krapini. 

Hrvatsko zagorje prepuno je opasnih pružnih prijelaza poput ovoga koje je označeno samo sa Andrijinim križom. Situacija nije bolja ni u ostatku Hrvatske. Od 1.503 pružna prijelaza, svjetlosne i zvučne signale te polubranike ili branike ima njih trećina, 528. Najopasniji i najsmrtonosniji su u Virovitici, Vinkovcima, i Sesvetama.

>> Tragedija: U naletu vlaka poginule dvije djevojke

>> Virovitica: U naletu vlaka teško ozlijeđen muškarac

Mladi vozač iz Virovitice preksinoć je nalet vlaka preživio. U opasnosti nisu samo vozači. Ovdje ima i dosta djece koja prelaze u školu ujutro i popodne. O dvije nesreće u dva dana te o sanaciji opasnih prijelaza nitko iz HŽ-a nije htio govoriti pred kamerama. Tek poručuju da je za postavljanje branika i semafora na jedan prijelaz potrebno milijun kuna. Svake godine ih se sanira 20-ak. Gdje stoji samo ovaj znak vozače bi poznanovečka tragedija trebala podsjetiti da je vlak uvijek brži.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene