Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Položeni vijenci i zapaljene svijeće

Dvadeset godina od masakra na Ovčari

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja, te polaganjem ruža na mjesto masovne grobnice, obilježena je 20. obljetnica ubojstva 200 ranjenika, medicinskog osoblja i civila odvedenih iz vukovarske bolnice 19. studenoga 1991. godine, a pogubljenih na današnji dan 1991. godine na farmi Ovčara, desetak kilometara udaljenoj od Vukovara.

Po podacima vukovarske bolnice, iz te zdravstvene ustanove 19. studenoga, dan nakon što je 18. studenoga slomljena obrana grada, odvedena je najmanje 261 osoba. Posmrtni ostaci 200 osoba ekshumirani su na Ovčari dok se za preostalima još uvijek traga.

Tijekom komemorativne svečanosti nazvane 'Niste vi sami, mi smo s vama', održane u organizaciji Udruge udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata Vukovar, pročitana su imena svih 200 žrtava, a zatim je molitvu predvodio fra Ivica Jagodić, župnik vukovarske Župe sv. Filipa i Jakova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 25 godina zatvora za 264 ubojstva Mrkšić, Šljivančanin i Radić - skandalozna presuda koja je produbila rane Vukovara Slika nije dostupna Podijelite s nama uspomene i sjećanja Kakve osjećaje u Vama izaziva obljetnica pada Vukovara?

>> Tema: Vukovar 20 godina

Skupu su nazočni bili i sudionici 4. mimohoda Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata 'Vi ste naš ponos, mi smo vaša snaga' koji su u hodnji prošli od spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata do Ovčare.

Obilježavanje 20. obljetnice stradanja na Ovčari, upriličena je u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, koji se ove godine obilježava pod geslom 'Hrabri ljudi'. Tijekom dopodneva obilježena je i 20. obljetnica stradanja Vukovaraca na Veleprometu te održani VII. novinarsko-književnički susret 'Grad-to ste vi' u spomen na ratnog novinara i urednika Hrvatskog radija Vukovar Sinišu Glavaševića, ubijenog na Ovčari.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine završava večeras svetom misom za žrtve Ovčare koju će u crkvi Kraljice mučenika u vukovarskoj gradskoj četvrti Sajmište služiti tamošnji župnik, velečasni Mato Martinković. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene