Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjajna je stvar biti u društvu najboljih. Dva hrvatska muzeja, suvremene umjetnosti i prekinutih veza nominirana su za najbolji europski muzej. Što ih čini posebnima u jakoj konkurenciji od 32 muzeja, provjerila je naša ekipa.


Ono što je Oscar za filmsku industriju, to je Jaje za muzeje. Za prestižnu nagradu najboljeg europskog muzeja, nominirana su čak dva naša. Muzej suvremene umjetnosti ove je godine nominiran za najbolji europski muzej, a jedan od glavnih razloga za nominaciju je stalni postav 'Zbirke u pokretu'.

Vezani članci Red za cijepljenje u Srbiji Srbija nagrađuje građane koji se cijepe: Na punktu u trgovačkom centru nastao kaos Nagrada za Tvoje lice zvuči poznato - 2 NovaTV u finalu za prestižnu svjetsku nagradu zahvaljujući video najavi za šestu sezonu showa ''Tvoje lice zvuči poznato''

'Naravno da smo sretni! Čujte, mi svi nekako živimo s ovim muzejom i uložili smo sve naše znanje i jako puno vremena i osobnog angažmana', kaže Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a. Osim stalnog postava, Muzej je otvoren za niz drugih događanja. To je ono što ga čini posebnim. 'Započeli smo i sa kazalištem, filmom, prezentacijama, okruglim stolom', dodaje Pintarić.

Bez ambicija, ali s velikim priznanjem

Mnogo manji od Muzeja suvremene umjetnosti, ali jednako zanimljiv jest Muzej prekinutih veza. Inovativnost i kreativnost doveli su ga do nominacije. Stalni postav ovog muzeja čine predmeti koje su donirali ljudi iz cijelog svijeta. Svi ti predmeti obilježavaju nečiju bivšu ljubavnu vezu. 'Nominacija je za nas veliko priznanje jer je ovaj projekt započeo bez ikakve ambicije da postane veliki muzej, izgradila ga je njegova publika i oni koji su sudjelovali svojim donacijama', ističe Olinka Vištica, suosnivačica muzeja.

'Izuzetno smo sretni zbog toga, jer mi postojimo ovako fiksno tek 4 mjeseca', dodaje Dražen Grubišić, suosnivač muzeja. U četiri mjeseca ovaj je dvojac ispričao stotine nesretnih ljubavnih priča. Europskim umjetnicima takva ideja se itekako svidjela. Iako se ravnatelji oba Muzeja ne nadaju pobjedi, jer je konkurencija jaka, za njih je veliko priznanje i sama nominacija. Kažu, time već dokazuju da Hrvatska ima što pokazati cijeloj Europi.