Za razliku od zmija, pogled na dupine izmamit će većini osmijeh na lice. No, pitate li ribare, oni bi radije da dupini svoje vratolomije izvode dalje od njihovih mreža jer im, kažu, ostavljaju golemu štetu. Na ulovu, ali i na mrežama.

Galerija Kristijan Zović iz Ceha za ribarstvo i akvakulturu Dupin - 1 Dupin - 2 +0 Dupini

Dupini hrvatskim ribarima već godinama stvaraju velike probleme. Okupljaju se oko brodova i uništavaju mrežu loveći ribu koja je u njoj.

U Banjolama je reporterka Lina Dollar razgovarala s Kristijanom Zovićem iz Ceha za ribarstvo i akvakulturu.

"Ovo je definitivno gorući problem. Dupini u Jadranskom moru nemaju prirodnog neprijatelja te su na vrhu hranidbenog lanca. Oni su inteligentna bića koja su naučila koristiti ribarske mreže da bi se prehranili i otežali život ribarima", komentira Zović

Nekada je ulov ribara isključivo ovisio o znanju i iskustvu, ali i sreći. "Danas ribar ide s grčem u želucu na more jer ulov u većini slučajeva ovisi o dobroj volji dupina - hoće li nam ostaviti nešto u mrežama ili ne", objašnjava.

Svoje potomstvo uče gdje i kako pronaći ribare i njihove mreže. Redovito ih obilaze tako da već kada isplove, ribari znaju hoće li dupini napraviti štetu ili ne. 

Gužve u Hrvatskoj - 1 Gužve ne prestaju: ''Nismo ovo očekivali, za sada smo prezadovoljni''

Vinograd, ilustracija Vinarija iz Kutjeva mora vratiti 10 miljuna kuna iz EU fondova, stručnjaci objašnjavaju može li i država biti kriva: "Tko radi taj i griješi"

A štete se broje u milijunskim iznosima. "To su jako velike štete. Prije puno godina štete su počele na mrežama stajaćicama, tako da dobivamo naknadu koja ne pokriva štetu u punom iznosu", dodaje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju