Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Brojni su turisti ovih dana i u Dubrovniku, ali gradske vlasti muči kako doskočiti sve učestalijim incidentima koji se tamo događaju.


Nažalost, posljednjih tjedana Dubrovnik medijski prostor osim vijestima o dobroj turističkoj sezoni, ili nekom od slavnih koji su se prošetali Stradunom, puni onima o tučnjavama, napadima i teškim ozljedama. Kako bi se tome stalo na kraj, dubrovački čelnici odlučili su po čitavom gradu postaviti nadzorne kamere, kojima bi upravljala policija.

Vezani članci Nasilje nad ženama i dalje ogroman problem - 5 Ispovijest žrtve obiteljskog nasilja: "Svaki dan trpim psihičko zlostavljanje, psovke, vrijeđanje, nasrtanje, nazivanje svakakvim imenima" Slika nije dostupna U Dubrovniku kamere nadziru promet

Francuski maloljetnici premlatili su Dubrovčanina, Brazilac s teškim ozljedama glave operiran je u dubrovačkoj bolnici, četvorica Nijemaca uhićena su zbog remećenja javnog reda i mira. U sve se uključio i sam vrh hrvatskog turizma.

>> 'Teško je tijekom sezone izbjeći poneki incident'

'Moram reći da je Hrvatska lijepa i gostoljubiva zemlja, ali i sigurna, ono što je bitno. Jasno da kad imamo 11 milijuna stranih turista i da se može desiti neki incident', komentirao je ministar turizam Damir Bajs. Kako bi što manje punili rubrike crne kronike, dubrovački gradski čelnici dosjetili su se rješenju: postavljanje čak 72 nadzorne kamere.

'Prvi od tog cjelokupnog projekta je, naravno, plato Pila, koji bi se ovih dana pokrio nadzornim kamerama', rekao je Niko Šalja, zamjenik dubrovačkog gradonačelnika. Đuro Lubura, koji je i osmislio cijeli projekt, kaže da se radi o vrhunskim kamerama visoke razlučivosti. 'Primjerice, u slučaju Britt Lapthorne kad je policija pokušavala na snimkama s loših kamera utvrditi, nisu mogli utvrditi ni radi li se o kombi vozilu ili terenskom vozilu, a kamoli prepoznati osobu', objašnjava Lubura.

Dubrovčani kažu da kamere dolaze prekasno. 'Postaje mi Dubrovnik nekako nesiguran za noćne izlaske za mlade' rekao je jedan Dubrovčanin. Cjeli projekt koštat će kroz pet godina više od četiri milijuna kuna. Kako se radi o dosta velikom iznosu, kamere bi se prvo postavile na Pilama, gdje se većina ekcesa i dogodila, dok bi se ostale kamere postavile kroz neko duže razdoblje. Policija zasada ne želi o detaljima, samo kažu, bit će to puno brže nego bi nasilnici željeli.