Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjesto stratišta i sjećanja

Obilježeno 65. godina od pokolja na Daksi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije točno 65 godina dogodila se najveća dubrovačka tragedija iz Drugog svjetskog rata u kojoj su partizani, na otočiću Daksa, bez osude streljali 49 Dubrovčana.

O ovom zločinu nije se znalo sve do početka devedesetih, dok je ekshumacija tijela izvedena tek ove godine. Danas je na Daksi održana komemoracija. Otočić Daksa u dubrovačku povijest ostati će upisan kao mjesto stratišta i sjećanja. Upravo na tom mjestu partizani su bez ikakvog suda pogubili 49 Dubrovčana. 'Mjesec listopad je mjesec sjećanja i tuge na žrtve, kako 1944. i 1945. tako i 1991., kad su isti autori sijali smrt na prostorima grada Dubrovnika', rekao je Željko Kulišić, predsjednik udruge 'Hrvatski domobran'.

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Stjepan i Katarina Đerek Ratac Užas na magistrali: U sudaru poginuli brat (21) i sestra maturantica, sugrađani se opraštaju - "Ovo je da srce pukne od tuge"

O ubojstvima na Daksi desetljećima se ništa nije znalo, ekshumacija je počela tek ove godine. Do sada je otkriveno 6 masovnih grobnica. 'Daksa je preplavljena ljudskim tijelima, koliko ćemo ih naći to je pitanje, ali u svakom slučaju nastavljamo s daljnjim radom', istaknuo je Mato Račević, predsjednik udruge 'Daksa 44/45'. Daljnji radovi uključuju pregled ostataka tijela u Dubrovniku te detaljno sondiranje cijeloga otoka. Možda ono otkrije što se točno događalo krajem listopada prije 65 godina. 'Priča našeg grada, naše domovine je završila na ovom mjestu. Nije tako trebalo biti', zaključio je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.

Po završetku ispitivanja, svi posmrtni ostatci biti će vraćeni na Daksu. 'Odluka i stav obitelji i nas, kao udruge koja zastupa članove obitelji, da to trajno ostane na otoku. Tu su završili, tu će i ostati', rekao je Račević. Na Daksi bi, prema najavama, trebala biti izgrađena memorijalna grobnica, a stradali će dobiti dostojno posljednje počivalište.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene