Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DUBROVAČKA MEZIMICA

Mačka Anastazija deložirana iz Kneževa dvora: "Postupanje prema životinjama govori puno više od titule"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je ravnateljica Dubrovačkih muzeja deložirala popularnu gradsku mačku Anastaziju, skupa s improviziranom kućicom ispred Kneževa dvora, što je podiglo na noge dubrovačku javnost, o svemu su se oglasili i Prijatelji životinja.

Godinama je mačka Anastazija, mezimica Dubrovčana, ali i posjetitelja i gostiju, mirno živjela u improviziranoj kućici na trijemu Kneževa dvora. Ravnateljica Dubrovačkih muzeja ovih ju je dana odlučila deložirati, što je podiglo buru u dubrovačkoj javnosti. Oko slučaja mačke Anastazije angažirali su se i Prijatelji životinja, koji su u četvrtak pozvali svoje pratitelje na društvenim mrežama da ostave komentare Dubrovačkim muzejima.

"Žalosno je što ravnateljica muzeja smatra da će odstranjivanjem kućice i mačke Anastazije iz prostora muzeja pokazati veliku kulturu tog prostora jer su mačke za nju valjda prljave životinje koje oskrnavljuju čisti muzejski prostor. Postupanje prema životinjama govori puno više o čovjeku od akademske titule kojom se kiti i od hladnih kratkovidnih birokratskih odluka koje donosi. Čak i ako pojedinci koji čine vodstvo muzeja kao privatne osobe ne vole životinje, trebali bi razmišljati profesionalno, biti u dosluhu s etičkim i civilizacijskim vrednotama 21. stoljeća, provjeriti kako se prema životinjama odnose zaista veliki svjetski muzeji (što dubrovački očito nisu) i razmišljati o tome kako turiste ne privlače samo eksponati i predmeti, već prije svega krznato toplo mekano živo biće koje oplemenjuje taj prostor svojom tihom prisutnošću", napisali su Prijatelji životinja te dodali kako su mačke od 18 godina mirne i ne rade štetu, treba im samo mirni kutak za odmor i spavanje, a svojom pojavom humaniziraju prostor u kojemu borave i čine ga atraktivnijim.

Zaposlenima u Dubrovačkim muzejima poručili su kako tjeranjem mačke iz muzeja pokazuju primitivnost i  barbarstvo (a ne kulturu) i odbijaju turiste umjesto da ih privlače.

Pročitajte i ovo pas - 3 Za Hrvatsku bez pasa na lancu Prijatelji životinja traže potpunu zabranu držanja pasa na lancu, kao i zabranu nastupa životinja u cirkusima

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Publika se smijala Prijatelji životinja traže sankcije za Mađara koji je ubio labuda, svjedok u šoku: ''Ako sam zvao 112 i policiju, kako je moguće da je sve nesretan slučaj?''

"Osim što je to neljudski i glupo u današnje vrijeme velike senzibiliziranosti javnosti za životinje, to je i loš poslovni potez. Nadam se da će u vodstvu muzeja prevladati glas razuma i empatije. Mačka Anastazija unijela je u taj muzej više kulture nego što ju imaju oni koji ju iz tog prostora tjeraju", zaključili su Prijatelji životinja.

Udruga Prijatelji životinja moli sve ljude i nadležne institucije da pomognu Anastaziji i svim drugim mačkama koje trebaju našu pomoć. Udruga je otisnula i edukativnu brošuru koju je poslala svim gradonačelnicima i načelnicima vjerujući da ima nade za spas mačaka.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene