Buduća članica Europske komisije Dubravka Šuica danas se predstavila članovima saborskog Odobra za europske poslove, nekoliko sati pošto ju je vlada potvrdila kao hrvatsku kandidatkinju za mjesto u glavnom izvršnom tijelu EU-a.

Galerija


Hrvatsku kandidatkinju za europsku povjerenicu, HDZ-ovu Dubravku Šuicu, predstavio je Andrej Plenković na saborskom Odboru za europske poslove. Istaknuo je kako se još ne razgovara o resorima koje bi mogla dobiti Šuica kao povjerenica, te da će šefici Europske komisije trebati još dva do tri tjedna za tu odluku.

Vezani članci Andrej Plenković se obraća naciji Plenković o kaznama: "To nerado radimo, ali je potrebno kako odgovornu većinu građana ne bi ugrožavali neodgovorni pojedinci" Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade Premijer na sjednici Vlade otkrio kad nove mjere stupaju na snagu i koliko će trajati: ''Cilj je smanjiti širenje zaraze i broj preminulih''

Dubravka Šuica je među ostalim rekla da će se zalagati za ulazak Hrvatske u Schengen. Nakon što je dobila potporu Odbora, naglasila je da tek slijedi pravi posao, saslušanje u europskom, ali i hrvatskom parlamentu. Za tu funkciju dobivat će i plaću - 20 tisuća eura na mjesec.

Premijer Plenković, Šuicu je uvodno predstavio kao "dobru kandidatkinju s bogatim iskustvom u međunarodnim poslovima".

"Dobro je poznajete", kazao je Plenković članovima odbora. "Ima veliko iskustvo, u trećem je mandatu u Europskom parlamentu, bila je i saborska zastupnica i gradonačelnica Dubrovnika". Dodao je kako se još uvijek javno ne razgovara javno o resorima koje bi Šuica kao povjerenica trebala dobiti, ali je dao naslutiti da Hrvatska za nešto lobira.

"Vodimo intenzivno razgovore s šeficom Europske komisije, no dopustite još dva do tri tjedna da ona donese tu odluku", kazao je Plenković. Kazao je i da je bilo "mudro i diplomatski iskusno" što je Šuica već razgovarala s Ursulom von der Leyen.

Šuica je na početku svoga obraćanja članovima odbora također naglasila svoje iskustvo i poručila kako će se posebno zalagati za ulazak Hrvatske u šengensku zonu. Nakon sjednice komentirala je iznos nove plaće.

"Plaća je bila solidna i sada u Eu parlamentu, još uvijek je, tako da nije mi plaća motiv u ovom trenutku nego dobro odraditi posao. Sada sam najviše fokusirana na to saslušanje u Europskom parlamentu, jer treba sada sljedećih mjesec dana prionuti knjizi i učiti kao za magistarski rad", izjavila je. (MT/Hina)