Buduća članica Europske komisije Dubravka Šuica danas se predstavila članovima saborskog Odobra za europske poslove, nekoliko sati pošto ju je vlada potvrdila kao hrvatsku kandidatkinju za mjesto u glavnom izvršnom tijelu EU-a.

Galerija


Hrvatsku kandidatkinju za europsku povjerenicu, HDZ-ovu Dubravku Šuicu, predstavio je Andrej Plenković na saborskom Odboru za europske poslove. Istaknuo je kako se još ne razgovara o resorima koje bi mogla dobiti Šuica kao povjerenica, te da će šefici Europske komisije trebati još dva do tri tjedna za tu odluku.

Vezani članci Andrej Plenković Andrej Plenković: "Nije fer da je Sjeverna Makedonija ostavljena u čekaonici za EU" Plenković predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a (Foto: Pixsell,Sanjin Strukić) - 4 Premijer Plenković predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU

Dubravka Šuica je među ostalim rekla da će se zalagati za ulazak Hrvatske u Schengen. Nakon što je dobila potporu Odbora, naglasila je da tek slijedi pravi posao, saslušanje u europskom, ali i hrvatskom parlamentu. Za tu funkciju dobivat će i plaću - 20 tisuća eura na mjesec.

Premijer Plenković, Šuicu je uvodno predstavio kao "dobru kandidatkinju s bogatim iskustvom u međunarodnim poslovima".

"Dobro je poznajete", kazao je Plenković članovima odbora. "Ima veliko iskustvo, u trećem je mandatu u Europskom parlamentu, bila je i saborska zastupnica i gradonačelnica Dubrovnika". Dodao je kako se još uvijek javno ne razgovara javno o resorima koje bi Šuica kao povjerenica trebala dobiti, ali je dao naslutiti da Hrvatska za nešto lobira.

"Vodimo intenzivno razgovore s šeficom Europske komisije, no dopustite još dva do tri tjedna da ona donese tu odluku", kazao je Plenković. Kazao je i da je bilo "mudro i diplomatski iskusno" što je Šuica već razgovarala s Ursulom von der Leyen.

Šuica je na početku svoga obraćanja članovima odbora također naglasila svoje iskustvo i poručila kako će se posebno zalagati za ulazak Hrvatske u šengensku zonu. Nakon sjednice komentirala je iznos nove plaće.

"Plaća je bila solidna i sada u Eu parlamentu, još uvijek je, tako da nije mi plaća motiv u ovom trenutku nego dobro odraditi posao. Sada sam najviše fokusirana na to saslušanje u Europskom parlamentu, jer treba sada sljedećih mjesec dana prionuti knjizi i učiti kao za magistarski rad", izjavila je. (MT/Hina)