Buduća članica Europske komisije Dubravka Šuica danas se predstavila članovima saborskog Odobra za europske poslove, nekoliko sati pošto ju je vlada potvrdila kao hrvatsku kandidatkinju za mjesto u glavnom izvršnom tijelu EU-a.

Galerija


Hrvatsku kandidatkinju za europsku povjerenicu, HDZ-ovu Dubravku Šuicu, predstavio je Andrej Plenković na saborskom Odboru za europske poslove. Istaknuo je kako se još ne razgovara o resorima koje bi mogla dobiti Šuica kao povjerenica, te da će šefici Europske komisije trebati još dva do tri tjedna za tu odluku.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković Andrej Plenković oprezniji o restrikcijama, upozorenje stiže iz WHO-a: "Ne ukidajte mjere prerano, to je kao da ne preležite bolest" Sastanak Andreja Plenkovića i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske održan u NSK Premijer Plenković nakon sastanka sa stručnjacima: "Ozbiljno razmišljamo o relaksiranju mjera, ali čekamo procjene epidemiologa"

Dubravka Šuica je među ostalim rekla da će se zalagati za ulazak Hrvatske u Schengen. Nakon što je dobila potporu Odbora, naglasila je da tek slijedi pravi posao, saslušanje u europskom, ali i hrvatskom parlamentu. Za tu funkciju dobivat će i plaću - 20 tisuća eura na mjesec.

Premijer Plenković, Šuicu je uvodno predstavio kao "dobru kandidatkinju s bogatim iskustvom u međunarodnim poslovima".

"Dobro je poznajete", kazao je Plenković članovima odbora. "Ima veliko iskustvo, u trećem je mandatu u Europskom parlamentu, bila je i saborska zastupnica i gradonačelnica Dubrovnika". Dodao je kako se još uvijek javno ne razgovara javno o resorima koje bi Šuica kao povjerenica trebala dobiti, ali je dao naslutiti da Hrvatska za nešto lobira.

"Vodimo intenzivno razgovore s šeficom Europske komisije, no dopustite još dva do tri tjedna da ona donese tu odluku", kazao je Plenković. Kazao je i da je bilo "mudro i diplomatski iskusno" što je Šuica već razgovarala s Ursulom von der Leyen.

Šuica je na početku svoga obraćanja članovima odbora također naglasila svoje iskustvo i poručila kako će se posebno zalagati za ulazak Hrvatske u šengensku zonu. Nakon sjednice komentirala je iznos nove plaće.

"Plaća je bila solidna i sada u Eu parlamentu, još uvijek je, tako da nije mi plaća motiv u ovom trenutku nego dobro odraditi posao. Sada sam najviše fokusirana na to saslušanje u Europskom parlamentu, jer treba sada sljedećih mjesec dana prionuti knjizi i učiti kao za magistarski rad", izjavila je. (MT/Hina)