Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li mrtvi ponovo glasati?

Državne institucije nesposobne riješiti problem nepostojećih birača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državne institucije ne mogu riješiti problem takozvanih fiktivnih birača koji su razotkriveni u Provjerenom Nove TV. Mnogi hrvatski gradovi na istim adresama imaju prijavljenih i po nekoliko stotina 'duša'.

Problemi s prebivalištem nisu se rješavali i zbog pripadnika srpske zajednice. Državni tajnik Buconjić čim je zaprimio zahtjev za provjerom fiktivnih birača odmah ga je proslijedio u arhivu. 'Mi ne možemo ništa, samo možemo podnijeti prekršajni postupak, ali MUP ne može brisati tu osobu s popisa', tvrdi Buconjić. MUP tvrdi da nikoga ne mogu odjaviti već to može učiniti samo onaj tko se prijavio, pa makar i fiktivno. U policiji i priče o kućama s nekoliko stotina birača pokušavaju relativizirati.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Kako pravilno glasati: Znate li što je preferencijalno glasanje? Hrvatska - izborne jedinice karta MALA ŠKOLA IZBORA Znate li kojoj izbornoj jedinici pripadate?

>> Izborni kriminal sa fiktivnim biračima

MUP bi, ako prođe njihov zakon, iz prebivališta brisao tek ako neko nadležno zainteresirano tijelo pošalje takav zahtjev jer sumnja u fiktivno prebivalište. 'Može neka gradska uprava ako netko ne plaća primjerice doprinose ili neka telekomunikacijska tvrtka ako netko ne plaća pretplatu', dodaje Buconjić.

Prebivališta se nisu rješavala desetljećima pa i zbog protivljenja srpske zajednice. SDSS je vladi prije par mjeseci poslao prijedlog da se mogu brisati svi osim onih obuhvaćenih programom povratka obnove stambenog zbrinjavanja ili oni koji odlučuju koje prebivalište odabrati. Tako bi se par desetaka tisuća Srba izbrisalo, ali Pupovca smeta da se samo takvi Srbi prikazuju kao problem. 'Kada je u pitanju biračko tijelo to je minoran problem, ali ozbiljan problem su 300 do 400 tisuća nesrpskih birača', smatra Pupovac.

I dok se koalicijski partneri optužuju, problem ostaje. Ovi lokalni izbori će proći, doći će i predsjednički, a birački popisi neće biti riješeni. Pa nikoga neće iznenaditi ako kao i 2005. i mrtvi glasaju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene