Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnici država članica EU-a su na Stalnom odboru za biljke, životinje, hranu i stočnu hranu u Bruxellesu glasovali u korist prijedloga Europske komisije o postavljanju znanstvenih kriterija potrebnih za identifikaciju i smanjenje izloženosti kemikalijama koje narušavaju rad hormona, tzv. endokrinih disruptora, a najčešće se koriste u sredstvima za zaštitu bilja kao što su pesticidi i biocidi.


Iako je Komisija najavila kako je ovo važan korak prema boljoj zaštiti građana od utjecaja štetnih kemikalija, prijedlog koji je predstavljen izazvao je burne reakcije struke i civilnog društva.

Vezani članci Cjepivo protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca EK poziva AstraZenecu da ispuni svoje obveze: "Odbacujem logiku 'tko prvi dođe njegovo je', to može funkcionirati u mesnici, ali ne i kada su u pitanju potpisani ugovori" Sat (Foto: Getty Images) I vas se pita: Što mislite o pomicanju sata možete odgovoriti u upitniku Europske komisije

Zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Davor Škrlec, smatra kako Europska komisija nastavlja i dalje braniti interese agrokemijske industrije umjesto zauzimanja za javno zdravlje.

"Sramotno je da nakon više od sedam godina čekanja još uvijek nemamo odgovarajuće ili korisne kriterije za utvrđivanje što su to endokrini disruptori. Velika većina država članica nije ispunila svoju odgovornost u zaštiti javnog zdravlja i okoliša stavljajući interese velikih agrokemijskih tvrtki na prvo mjesto s negativnim učincima koji sežu puno dalje od utjecaja pesticida. Prema novim kriterijima bit će jako teško identificirati endokrini disruptor i dokazati štetnost određenih kemikalija, jer je potrebno i nekoliko godina da bi se znanstveno dokazao njihov utjecaj na zdravlje, a sporni proizvod koji se smatra endokrinim disruptorom uklonio s tržišta. Bez odgovarajućih znanstvenih i upotrebljivih kriterija bit će gotovo nemoguće poduzeti korake ka smanjenju štetnosti uzrokovane utjecajem endokrinih disruptora. Radit ćemo na tome da okupimo potrebnu većinu u Europskom parlamentu kako bismo stavili veto na kriterije i zahtijevat ćemo od Komisije da konačno isporuči ono što se od nje traži već godinama", rekao je Škrlec.

Tijekom današnjeg glasovanja 21 država članica EU-a glasovala ZA prijedlog Komisije, osim Češke, Danske i Švedske koje su glasovale PROTIV, dok su Latvija, Mađarska, Poljska i Ujedinjena Kraljevina ostale suzdržane.